Владимир Малинов, участвал в сделката с "Боташ", сега ще трябва да я предоговаря

Народното събрание задължи правителството да влезе в преговори с турската държавна фирма "Боташ", за да предоговори крайно неизгодните му условия.

Докладът за щетите, които България търпи от споразумението на служебния кабинет на Румен Радев от 2023 г., е пратен от депутатите в прокуратурата, Европрокуратурата, ДАНС и Комисията за енергийно и водно регулиране.

По ирония - Владимир Малинов, който всъщност е пряк участник в схемата по въпросния договор с "Боташ", днес с министър на енергетиката. И се очаква именно той да започне преговорите за промяната му, което е поредният абсурд на политическата ситуация към днешна дата.

Малинов беше дългогодишен ръководител на "Булгартрансгаз" до встъпването си в длъжност на 9 април като служебен министър в кабинета "Главчев". "Булгартрансгаз" също е поел задължения по споразумението с турския газов гигант чрез тристранен протокол за резервиране на капацитет в системата, въпреки че не е равнопоставена страна по договора.

"Булгаргаз", от своя страна, трябва да плаща по близо 500 000 долара на ден, за да резервира достъп до турската газова инфраструктура независимо дали има нужда от газ или не.

Компанията плаща за разтоварване на такива потенциални количества природен газ, каквито не може да внесе, заради ограниченията на турските терминали.

Само разликата между цената за капацитет и реалния възможен внос се оценява на над 1 млрд. лева за целия срок на договора.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) определи пред bTV това като "една от най-лошите сделки за България", като обърна внимание и на това, че договорът няма изрична клауза за забрана на внос на руски газ.

"Това е фундаментален проблем, защото президентът Румен Радев и служебното правителство са сключили договор с Турция, който захранва Европа с руски газ", казва той.

Служебният кабинет на Гълъб Донев не е предупредил и ЕК за условията по договора - според Мирчев причината е, че ЕК е щяла да даде отрицателно становище при вида на условията.

Газовият договор с "Боташ" - 500 хил. долара на ден и още няколко проблема


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024