Австрийски министър се обяви против разширяване на Шенген преди визита на Денков

Ден преди премиерът на България Николай Денков да замине на посещение в Австрия, външният министър на страната Герхард Карнер отново се обяви против разширяването на Шенгенското пространство. Кандидатки са България и Румъния, но Виена блокира решението, което трябва да се вземе с консенсус от страните членки. Другата държава, която не е съгласна с разширяването, е Нидерландия.

В едночасово интервю по обществената австрийска телевизия Герхард Карнер заяви, че скоро е бил попитан дали Шенген е мъртъв. "Казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира", каза министърът, цитиран от БТА. По думите му никога не е имало толкова граничен контрол, колкото в момента има вътре в рамките на Шенгенското пространство. Затова е против допълнителното отпадане на граници.

В момента пунктове има между различни страни от Шенген заради миграционен натиск в последните години. Именно бежанският поток Виена използва като основен аргумент.

На този фон по-рано през деня съпредседателят "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш премиер на България Кирил Петков написа статия за австрийския "Дер Щандарт", в която цитира данни, че едва 2% от мигрантите нелегалните мигранти към Европа минават през границата между Турция и България, която е външна за ЕС. Това е един от аргументите на Петков защо Виена няма основание да блокира София и Букурещ за Шенген. По думите му националистическото говорене не решава проблеми, а заиграва със страховете на хората.

В интервюто си на конкретен въпрос защо Австрия не допуска двете европейски страни в Шенген, въпреки че са изпълнили от години техническите критерии за присъединяване, Карнер каза, отново цитиран от БТА:

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“

Българският премиер Николай Денков ще бъде във Виена във вторник, като в програмата му е среща на четири очи с канцлера Карл Хехамер, след което ще се проведат двустранни срещи с участието на представителите на българската делегация. С министър-председателя пътуват министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министърката на външните работи Елена Шекерлетова.

Румъния също чака положително развитие от Виена. За разлика от България, тя преодоля съпротивана на Нидерландия за прием в Шенген. В статията си пред "Дер Щандарт" Кирил Петков казва, че очаква положително развитие и за София от страна на Амстердам.

Очаква се темата за разширяване на Шенген да бъде подвигната официално от испанското председателство на ЕС на заседание в края на годината.

Кирил Петков пред Der Standard: Защо Австрия трябва да преосмисли ветото си за Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024
Важно днес

МВР започва безсрочна операция за безопасността по пътищата

Повече полиция и проверки за скорост, употреба на алкохол, наркотици и носене на предпазни колани обяви МВР

14:04 - 13.05.2024
Важно днес

Служебният кабинет даде „заден“- няма да реже ръста на пенсиите, приет от парламента

Властта иска да вземе 100 млн. лв. от пенсионерите, предупреди преди ден Асен Василев

13:42 - 13.05.2024
Важно днес

Студенти в Грузия обявиха масова стачка, докато властта не оттегли "руския закон"

Спорният проект копира репресивния закон на Русия за "чуждестранните агенти"

13:13 - 13.05.2024
Живот

Немо, който "счупи кода" на "Евровизия" като първия небинарен победител

"Евровизия" счупи кода с първия небинарен победител, но остана разединена въпреки музиката

12:50 - 13.05.2024
Важно днес

Денят на данъчната свобода е 13 май. Какво значи това?

Защо до тази дата работим за бюджета, а после - за себе си, отговаря Институтът за пазарна икономика

12:49 - 13.05.2024
Живот

7 ученици от България решаваха глобални проблеми в симулация на заседание на ООН

Ученици от частно училище "Откривател" участваха в престижната конференция „Монтесори модел Обединените нации“ (MMUN)

12:10 - 13.05.2024