България и други 31 страни съдят Русия за геноцид Снимка: © Getty Images

Международният съд на ООН е приел исканията на 32 държави да подкрепят Украйна в делото ѝ срещу Русия за извършен геноцид, съобщава "Асошиейтед прес". Сред тях е България и всички други държави членки на Европейския съюз с изключение на Унгария.

Това е най-големият брой държави, които се присъединяват към жалба на друга държава в съда в Хага. Русия е обвинена в нарушаване на две конвенции на ООН.

В иска Украйна възнамерява да докаже, че Русия е нарушила въпросните конвенции, като е въоръжила военните групи на своите марионетни "републики" (т.нар. Донецка и Луганска народна република - б.ред.) в окупираните територии и е прилагала политика по отношение на неруските етнически групи на полуостров Крим. Тя е обвинена в това, че е нарушила а Конвенцията за геноцида от 1948 г., като е неправилно е обвинила Украйна в извършване на такъв в източните украински области - теза, която беше използвана от Кремъл за започването на войната.

Изслушването по първото дело започна на 6 юни и ще приключи на 14 юни. Следователно решение може да бъде взето до края на 2023 г. или началото на 2024 г.

Латвия беше първата държава, която се включи в жалбата, а след нея рекордният брой от 33 държави поискаха да направят същото. Това са Съединените щати, Канада, Австралия и всички държави от ЕС без Унгария. Съдиите от съда на ООН ги допуснаха до участие, но отхвърлиха искането на САЩ по технически причини.

"Съдът стига до заключението, че декларациите за встъпване, подадени по това дело, с изключение на декларацията, представена от Съединените щати, са допустими", посочват от институцията.

Всяка държава, която е подписала договора след Втората световна война, криминализиращ геноцида, има право да подаде молба за намеса по дела, заведени по силата на споразумението. Съединените щати не са приели част от Конвенцията за геноцида, когато са подписали договора, така че съдиите определят, че страната няма право да участва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024