Байдън оправда "много трудното си решение" да изпрати касетъчни бомби за Украйна Снимка: © Getty Images

Украйна ще получи опасните касетъчни бомби в нов пакет от военна помощ от САЩ. Решението на американския президент Джо Байдън обаче беще осъдено от правозащитни групи, а един от колегите му от Демократическата партия го определи като "ужасна грешка".

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 120 държави, тъй като се смятат за особено опасни.Те са проектирани така, че да се взривяват при падане върху земята и нанасят огромни щети, но не винаги се задействат и ако не се взривят застрашават цивилното население десетилетия след края на конфликта.

Байдън обаче защити "много трудното си решение", като заяви, че му е отнело "известно време, за да се убеди да го направи", но е действал, защото "украинците изчерпват боеприпасите си".

От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски приветства "навременния" ход, докато Кремъл обвини Вашингтон в "цинизъм".

В интервю за CNN в петък Байдън заяви, че е разговарял със съюзниците си за решението, което идва седмица преди срещата на върха на НАТО в Литва.

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан призна, че "касетъчните бомби създават риск за цивилното население"

"Ето защо отложихме вземането на решението за възможно най-дълго време", обясни той.

Съливан заяви, че Украйна е с изчерпани артилерийски запаси и се нуждае от нови доставки, докато САЩ увеличат вътрешното производство. "Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един момент от този конфликтен период", каза той.

Боеприпасите предизвикват спорове заради техния процент на неуспех, което означава, че неексплодирали малки бомби могат да останат на земята с години и по-късно да се взривят безразборно.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира казуса, но заяви, че военният алианс няма позиция относно касетъчните боеприпаси и решенията трябва да се взимато от отделните съюзници.

Организациите за защита на правата на човека обаче остро разкритикуваха решението на Байдън, като отбелязаха, че по данни на организацията Cluster Munition Monitor през 2021 г. най-малко 149 цивилни са били убити или ранени от това оръжие по света.

Повечето съюзници на САЩ - включително Великобритания, Германия и Франция - подписаха Конвенцията на ООН за касетъчните боеприпаси през 2008 г. Съединените щати, Русия и Украйна обаче никога не са подписвали договора, като заемат тезата, че има обстоятелства, при които използването на този вид оръжие е необходимо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024