Бивш офицер от германската армия е осъден на 3 години затвор за руски шпионаж Снимка: © Getty Images

Бивш офицер от германските въоръжени сили е осъден на три години и половина затвор по обвинения за шпионаж в полза на Русия. В понеделник висшият окръжен съд в Дюселдорф призна мъжа за виновен за това, че е действал като агент на тайните служби и е нарушил служебна тайна.

Според обвинението 54-годишният Томас Х по своя инициатива е предал информация на руското разузнаване. Твърди се, че това се е случвало, докато той е работил в звеното за доставки на Бундесвера (името на Въоръжените сили на Германия - б.ред.) в Кобленц. Подсъдимият е направил самопризнания в хода на делото.

Федералната прокуратура поиска присъда от три години и половина затвор за бившия офицер. Тя посочи, че професионалният войник е "угаждал" на руското разузнаване, като е дал предимство на руските въоръжени сили.

Прокурорите го обвиняват, че е снимал стари документи за обучение по системи за боеприпаси и авиационна техника, след което е пуснал материалите в пощенската кутия на руското консулство в Бон.

Офицерът е арестуван в град Кобленц през август, след като се е обърнал към руското генерално консулство в Бон и руското посолство в Берлин и им е предложил информация.

54-годишният мъж твърди, че е бил воден от страх от ядрена ескалация във войната в Украйна. Той е признал за престъплението, като е заявил че се е надявал да получи в замяна информация, която да му помогне да изведе семейството си на безопасно място в случай, че конфликтът в Украйна се разрасне.

"Това е най-голямата глупост, която съм правил в живота си“, каза той в заключителното си слово пред съдебните заседатели.

До ареста си през август 2023 г. Томас Х. е бил кадрови войник и е работил в отдел "Оборудване, информационни технологии и поддръжка на въоръжение" на армията. Натоварването на този отдел, който има около 12 хил. служители, се е увеличило значително след началото на войната в Украйна, тъй като правителството провежда мащабна реформа след години на пренебрегване на този сектор.

Германия е в повишена бдителност за руски шпиони на фона на войната в Украйна и нарастващото напрежение между Москва и Запада. През април следователи арестуваха двама мъже по подозрение, че доносничат в полза на Русия и планират нападения в Германия - включително срещу обекти на американската армия - за да подкопаят военната подкрепа за Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024