Бламирането на извънредното заседание е неуважение към Конституцията, смятат от ПП-ДБ Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Отсъствието на ГЕРБ, чийто заместник-председател на Народното събрание е свикал извънредното заседание на депутатите в неделя, показва тяхното неуважение най-вече към промените в Конституцията, които предвиждат контрол на изпълнителната власт дори по време на управление на служебен кабинет.

Това обявиха от ПП-ДБ, които бяха единствената парламентарна група, която се регистрира в пълен състав и при двата опита да бъде даден старт на извънредното заседание.

То беше свикано по тяхно искане, но се провали след като от два опита не беше събран достатъчен кворум, въпреки че служебният премиер дойде в пленарната зала.

"В днешния ден ние видяхме едно огромно неуважение от страна на ГЕРБ към това, че могат да ни извикат всички в неделя, насроченото заседание беше от техния председател. Второто неуважение беше към техния министър-председател, който стоеше сам и чакаше да бъде изслушан. И третото неуважение е към деня на Христо Ботев," каза след бламираното заседание съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Но най-голямото неуважение е към всички медицински сестри и млади лекари, които продължават да получават ниски заплати," допълни Петков.

Като първа точка в неделя беше включено гласуване на проекторешението, с което служебният министър на здравеопазването да бъде задължен да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване".

Втора точка беше изслушване на премиера Главчев, след като по-рано тази седмица се разбра, че той се е опитал да промени позицията на България при гласуването на резолюцията за геноцида в Сребреница малко преди вота в Общото събрание на ООН.

"Тези два въпроса, по които ние искахме това извънредно заседание, са изключително важни и навреме трябва да бъдат разгледани. Аз съм убеден, че вторият въпрос е този, който пари под обувките на дамите и господата от ГЕРБ," каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

В деня на извънредното заседание ГЕРБ се събира в Пловдив, за да посрещне председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - водещ кандидат на "Европейската народна партия" прави обиколки из Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024