След натиск: Главчев поискал България да не подкрепи резолюцията за геноцида в Сребреница Снимка: © Булевард България

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев се е опитал да промени позицията на България страната ни преди вота в Общото събрание на ООН на ключова резолюция за Сребреница миналата седмица. С нея 11 юли беше обявен за Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница.

Разследващият сайт BIRD публикува дипломатически документи, според които Главчев преди гласуването на 23 май е пратил указание до постоянното представителство на България в ООН българският представител да гласува "въздържал се" поради "напрегнатата обстановка в световен план, както и в Западните Балкани".

Постоянният ни представител в ООН Лъчезара Стоева обаче отказва и подкрепя резолюцията.

Автори на документа са Германия и Руанда, а България е сред страните съавтори, заедно с още няколко държави от бивша Югославия, без Сърбия.

Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи без да се обяснява, но в грамата от Главчев до Стойчева от нея се изисква България да гласува с "въздържал се".

В отговор тя изпраща няколко страници с аргументи защо подобна промяна в позицията няма как да се случи в последния момент и България гласува “за”.

Именно Сърбия, която остро се противопостави на резолюцията, защото определяла цялата сръбска нация като "геноцидна", стои в основата на настояването на Главчев, твърди BIRD.

"В резолюцията не се споменава поименно Сърбия. Въпреки това сръбската държава, подкрепяна от Руската федерация, предприе интензивни дипломатически совалки, за да се провали приемането на докумнта. Очевидно в България този натиск е дал резултат, видно от грамата, която Главчев изпраща в Ню Йорк на 23.05.2024 г." пише BIRD.

До обрата в позицията, според източници на сайта, се е стигнало след комуникация между сръбския президент Александър Вучич и бившия български премиер Бойко Борисов, на когото било напомнено, че сръбският мафиот Сретен Йосич скоро излиза на свобода.

BIRD припомня, че Йосич излежава 15-годишна присъда за убийство в Сърбия, след като, по думите му пред белградския съд, Борисов не е спазил уговорка да му осигурява чадър за пребиваване в България.

До момента реакция от МВнР или от Главчев по изнесената информация няма.

От парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" са изпратили официално запитване до министър-председателя, който заема и поста на външен министър, което съдържа три основни въпроса: кога е настъпила промяната в позицията на България; кой и по чие разпореждане и изготвил грамата и имало ли е официални разговори между него или членове на политическия му кабинет със сръбски представители по-рано този месец.

Според ПП-ДБ актът на Главчев не е изненадващ и е "поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС са евроатлантици предимно на думи, но на практика обслужват режима на Путин, както се е случвало неведнъж в последните 15 години при строежа на тръбопроводи, подписване на газови договори и подаряването на кученца”, се казва в позиция на формацията.

Сръбските медии припомнят, че Вучич, който демонстрираше близки отношения с Бойко Борисов, започна офанзива против текста на резолюцията в момента, в който преди няколко месеца се появи първата чернова.

"След множеството дипломатически совалки и разговори с членове на делегации от целия свят преди гласуването Вучич беше убеден, че резолюцията ще бъде приета, но всички съавтори и онези, които са я подкрепили, ще понесат тежки последици," пише сръбският вестник "Данас".

Изданието повдига и друг въпрос - плащала ли е Сърбия на определени държави, за да не подкрепят текста на резолюцията - и припомня, че малко преди това Белград отпуска дарение на Хондурас в размер на 500 хил. долара.

В крайна сметка 84 държави гласуват "за", 19 "против", а 68 се въздържат.

Сръбският президент посрещна резултатите от гласуването, покрит с националното знаме, и обяви, че все пак страната му е постигнала морална победа.

ООН Сребреница Геноцид Oпитът на Главчев до промени позицията ни в ООН за Сребреница e "недопустим", смятат от ПП-ДБ

"Живата рана на Балканите" - Сребреница, отново вещае конфликт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024