Oпитът на Главчев до промени позицията ни в ООН за Сребреница e "недопустим", смятат от ПП-ДБ Снимка: © Getty Images

Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев дължи обяснение за недопустимия си опит да промени официалната българска позиция относно резолюцията на ООН за отбелязване на 30-ата годишнина от геноцида в Сребреница, пишат в позиция, разпротранена до медиите от Продължаваме промяната - Демократична България.

Непосредствено преди гласуването на 23 май 2024 г. Главчев е “дал указания” представителите на България в ООН да заемат позиция “въздържал се”, без обяснение пред обществото и в разрез с дипломатическата практика.

България е една от държавите-инициатори на резолюцията и е напълно недопустим е опитът на Главчев да промени позицията на страната ни по документа - в разрез с позицията на останалите страни от ЕС, казват още от коалицията.

"Изтегляне като съавтор под сръбски натиск и по-лошо - въздържане, което не се прави в ООН, би било позорен акт и предателство на националния интерес", коментира и Стефан Тафров, бивш представител на България в ООН. "Ако действително Главчев е направил това, настоявам той веднага да си подаде оставката!", пише още в своя лична позиция Тафров.

Той припомня и че за три седмици след 11 юли 1995 г. в и около градчето Сребреница, днес в Източна Босна и Херцеговина, са убити над 8000 мъже и момчета мюсюлмани от части на босненската Сръбска армия на Република Сръбска.

През 2004 г. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия на ООН определи деянието като геноцид; Това бе потвърдено и от Международния съд на ООН през 2007 г.

От ПП-ДБ обръщат внимание и че преди няколко дни, според медийни публикации, сръбският президент Александър Вучич се е опитал в последния час преди гласуването да промени позициите на редица държави, сред които попада и България.

Белград среща подкрепа само от Русия и държави с отчетлива прокремълска външна политика като Китай, Куба, Беларус, Никарагуа, Сирия и др.

Нито една страна в ЕС не е гласува против резолюцията.

"Изпълняващият безотказно указанията на Борисов и Пеевски служебен премиер и външен министър няма мандат да подменя външнополитическата посока на Българи, нито да подкрепя проруската външна политика в ООН. Димитър Главчев и съветниците му трябва да съзнават, че конструктивното развитие на Западните Балкани не може да мине през замитане под килима на геноцида от Сребреница. Равноотдалечената и обединителна позиция на България няма как да се изразява в заличаване на паметта за убитите над 8000 босненски мъже и момчета.", казват още от ПП-ДБ.

"Актът на Главчев не е изненадващ. Той е поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС са евроатлантици предимно на думи, но на практика обслужват режима на Путин, както се е случвало неведнъж в последните 15 години при строежа на тръбопроводи, подписване на газови договори и подаряването на кученца."

"Живата рана на Балканите" - Сребреница, отново вещае конфликт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024