"Няма кворум, желая ви на всички хубав ден!" Снимка: © Screenshot

След два неуспешни опита за събиране на кворум заместник-председателят на парламента Росица Кирова закри извънредното заседание на парламента минути след неговото начало.

"Няма кворум. Желая ви на всички хубав ден!" - с тези думи Кирова се раздели с депутатите, които бяха прекъснали в залата, за да присъстват на изслушването на служебния премиер Димитър Главчев.

От общо 240 депутати при първия опит се регистрираха 67, а при втория - 69.

Първия път това бяха 56 от "Продължаваме промяната-Демократична България", един от ГЕРБ-СДС, девет от "Има такъв народ“ и един независим депутат.

Изслушването беше поискано в четвъртък от "Продължаваме промяната - Демократична България" след като по-рано тази седмица се разбра, че Главчев се е опитал да промени позицията на България при гласуването на резолюцията за геноцида в Сребреница малко преди вота в Общото събрание на ООН.

Той е разпоредил на посланика на България в ООН да не подкрепи документа. Постоянният ни представител в ООН Лъчезара Стоева обаче отказва и в крайна сметка гласува "за" резолюцията, тъй като България е сред страните съавтори на документа заедно с още няколко държави от бивша Югославия, без Сърбия.

Самият Главчев присъства в залата. Той дойде на изслушването от връх Околчица, където прие почетния караул за 2 юни.

Изслушването беше включено като втора точка в дневния ред, а като първа депутатите трябваше да обсъждат здравна тема.

Това не е първият опит за прекъсване на ваканцията на депутатите.

На 21 май те се събраха, за да обсъждат актуализацията на пенсиите по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Същата вечер ГЕРБ и ДПС поискаха да бъде изслушан министърът на енергетиката заради очакваното повишение на цените на електроенергията, след като малко преди това ПП-ДБ започнаха процедура за свикване на парламента след седмица.

Това заседание обаче се провали поради липса на кворум.

С промените в Конституцията Народното събрание не спира работа след назначаването на служебен кабинет, но депутатите излизат в почивка по време на предизборната кампания. Извънредно заседание може да бъде свикано по искане на една пета от народните представители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024