Акцията на ГЕРБ и ДПС за среднощно заседание на НС се провали

Намерението на ГЕРБ и ДПС да свикат второ извънредно заседание на парламента в късните часове на деня се провали поради липса на кворум.

При три поредни проверки между 19:45 и 20:55 ч. се регистрираха или само 117, или 118 депутати, т.е. по-малко от задължителния минимум за начало на пленарни обсъждания.

От залата липсваха ПП-ДБ и Възраждане.

Останалите парламентарни групи също не бяха в пълен състав.

  • Ако всички от ГЕРБ бяха в залата, кворумът щеше да е налице и заседанието щеше да започне - но трима от 69 души не се регистрираха. Сред липсващите беше и Бойко Борисов, който по-рано днес беше на предизборна проява на партията в София.
  • При ДПС отсъстваха петима души, но лично Делян Пеевски седеше на първия ред.
  • БСП беше представена от 13 от общо 23 депутати.
  • Шестима от 11-те членове на ИТН бяха по местата си.

В крайна сметка малко преди 21 ч. парламентът се разпусна.

Искането за извънредното заседание беше внесено в последния момент от ГЕРБ и ДПС, след като малко преди това ПП-ДБ започнаха процедура за свикване на парламента след седмица.

Желанието на ПП-ДБ беше да бъде изслушан служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заради твърденията, че цената на тока може да се увеличи с 30% след 1 юли.

БСП искаха тази точка да влезе в дневния ред още днес, но председателстващата Росица Кирова (ГЕРБ) отказа, защото Малинов се намира в САЩ.

Няколко часа след това ГЕРБ и ДПС се амбицираха да отговорят на предизвикателството на ПП-ДБ и да направят заседанието още тази нощ - въпреки липсата на министъра.

Акцията явно беше замислена да не успее, след като кворумът беше задържан малко под 121 души, но двете партии-вносителки демонстрираха "дисциплината" на парламентарните си групи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024