Борисов: До 15 декември ГЕРБ ще държи сглобката, "истинската драма ще дойде с ротацията"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще поддържа управлението поне до средата на декември, когато се очаква гласуването на промените в Конституцията.

"Истинската драма ще дойде на ротацията", обяви той.

Борисов се закани, че подкрепата за кабинета "Денков" няма да се запази, ако "продължи практиката да се търсят скандали вместо обединяващи теми", защото тогава "най-доброто е да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори и нови избори".

Поводът за извлението му беше скандалът в Министерството на вътрешните работи, където ПП и ДБ поискаха оставката на Калин Стоянов и го обявиха за кадър на ГЕРБ във властта - въпреки че партията припознава единствено Мария Габриел сред членовете на кабинета.

Борисов призна, че е поставил поне едно условие при избора на ръководител на МВР - кандидатът да се избере от ПП-ДБ, но измежду трима души. Това са били началниците на ГД Национална полиция, ГДБОП (където директор беше Калин Стоянов) или Жандармерията.

Според него ГЕРБ нямали "нито един човек на средно управленско ниво, камо ли шеф на служби", а Стоянов не може да носи политическа отговорност, след като не бил политическо лице.

По закон министърът - и в МВР, и във всяко министерство, е начело на политическия кабинет и осъществява "държавната политика" в съответната област в качеството си на "едноличен орган" на изпълнителната власт. Специално в МВР има и "професионално ръководство", подчинено на политическото, начело на което е главният секретар.

  • Стоянов започва да расте в йерархията в края на кабинета "Борисов 3", но вместо "метла" получава повишение при Бойко Рашков.
  • От провинциален полицейски началник в Бургаска област той е издигнат до началник-отдел в ГДБОП през 2018, а в май 2021 с идването на служебния кабинет е назначен за директор на ГДБОП.

Той повтори първоначалната позиция на Делян Пеевски за това, че "срещу Калин Стоянов се води война от ПП и ДБ, защото не се съгласи да безчинстват по време на избори".

"Аз не мога да защитя полицай, който рита паднал човек, но не мога да се съглася да се сменя министър, който отказва партийни назначения", каза още той.

Пеевски също коментира стабилността на т.нар. "сглобка", като каза, че "нищо не се е успокоило, но най- хубавото предстои.

"Нека да видим, тепърва има да се говори по теми, предстоят предложения за комисии, които ще се внасят", допълни още той.

Председателят на ПГ на ДПС обяви, че утре ще бъде внесено и предложение за създаването на временна парламентарна комисия за контрол на работата на министерството на електронното управление, "във връзка със скандала с изтеклите кодове за машините за гласуване преди местните избори".

Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" се изрази против идеята парламентът да разследва данните за полицейско насилие по време на протеста срещу ръководството на БФС.

"Не мога да разбера защо в парламента депутатите ще разследват полицаи. Ние ставаме разследващ орган. Това не може да се случи, парламентът няма тези функции", каза Пеевски.

Снимки от протеста в София срещу БФС Кой кой е в МВР и защо Калин Стоянов е бил на кино, докато София гори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Служебният кабинет отпусна 39 млн. лв. за заплати, след като университети обявиха стачка (Обновена)

На 20 май държавните висши училища обявах, че няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Важно днес

ЕК: Инфлацията в България ще се забави, но остава над нивото за приемане на еврото

Очакванията са тази години инфлацията у нас да достигне 3,1%

13:07 - 15.05.2024