Денков официално поиска оставката на шефа на ДАНС

Министър-председателят Николай Денков обяви, че е изпратил аргументирано искане на президента Румен Радев, в което му предлага да освободи председателя на Държавната агенция "Национална сигурност".

"Днес до 12 часа, в отговор на мое официално искане, председателят на ДАНС Пламен Тончев трябваше да представи мотивирано предложение за предсрочно прекратяване на пълномощията на заместник-председателя на агенцията Деньо Денев. Вместо предложение, получих отказ заради, цитирам, „липса на аргументи“.

Министър-председателят припомни, че Денев и ДАНС застанаха в началото на "саботажа" срещу използването на машини на първия тур на местните избори миналата неделя. Заместник-председателят на агенцията подписа справка "с манипулации и внушения" за неправомерна намеса в самите машини, като въпросният документ не отговаря на изискванията на закона, стана ясно от думите на министър-председателя. Затова и преди седмица поиска оставката на Денев, а сега - след отказа - и тази на Тончев.

По закон председател на ДАНС се назначава и освобождава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Държавният глава може да откаже подписването му.

Николай Денков допълни, че предприема действията, тъй като това е пореден случай, в който Пламен Тончев не се справя със задълженията си. Премиерът припомни, че началникът на ДАНС си е позволявал политически коментари. Добави като аргумент и това, че освен намеса в провеждането на местните избори, агенцията не е свършила работата си и в резултат България влезе в сивия списък за пране на пари на Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF). Финансовото разузнаване е част от структурата на ДАНС.

Денков не е получил от агенцията никаква информация около протестите на енергетиците, Неприемането на годишния доклад за дейността на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание премиерът окачестви като прецедент. "Това означава, че агенцията не отговаря на очакванията на мнозинството в контролния си орган - парламента."

Как се сменя ръководството на ДАНС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024
Технологии

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Средствата ще отидат за стипендии на млади учени

11:18 - 16.05.2024
Важно днес

В Сърбия задържаха мъж за заплахи срещу президента Вучич

Заплахите се отправени под пост на Вучич, осъждащ покушението срещу Роберт Фицо

10:28 - 16.05.2024
Живот

Повече часове на работа - по-нисък данък. Как Германия ще стимулира икономиката си

Страната обмисля мерки, за да накара хората да работят повече от 41 часа седмично

10:20 - 16.05.2024
Кино и сериали

HBO MAX пусна първи тийзър на сериала "Дюн: Пророчеството"

Действието се развива 10 000 години преди събитията в едноименните популярни филми, базирани на фантастиката на Франк Хърбърт.

10:03 - 16.05.2024
Важно днес

Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Според Иван Анчев грешките в охраната на премиера показват непрофесионализъм

09:10 - 16.05.2024
Европейски дневници

Крайнодесният Герт Вилдерс ще сгоби коалиционно правителство в Нидерландия

Вилдерс няма да бъде следващият министър-председател на Нидерландия.

09:09 - 16.05.2024