Директорът на болницата във Враца подаде оставка, след като цялата Педиатрия излезе в отпуск

Поредна управленска криза в болницата във Враца, след като цялото Педиатрично отделение на МБАЛ "Христо Ботев" затвори до края на август заради едновременно излизане в отпуск на всички негови служители.

Директорът Кети Цанова е подала молба за прекратяване на договора ѝ до Министерството на здравеопазването точно преди министър Христо Хинков да замине за Враца, за да обсъди как да се реши проблемът с лекарите - педиатри.

Цанова се включи с итнервю в БНТ, в което не спомена, че е подала оставка - вместо това защити решението на медиците от Детското отделение да го затворят за месец.

"Шефът на отделението е внесъл докладна, че желае цялото отделение да излезе в отпуск. Има натрупани 799 дни неизползван отпуск - предложението беше разумно, защото така се осигурява ползването на отпуска за всички. Разговарях с шефа на болницата в Монтана да поеме пациентите, които би трябвало ние да лекуваме. Летните месеци са много слабо натоварени за отделението", каза тя.

В същото време Цанова обяви, че "не е ясно как ще започнем да работим след 1 септември", защото част от лекарите в отделението са заявили и намерение да напуснат. В момента болницата е обявила конкурс за четирима лекари със специалност "Педиатрия" и още четири медицински сестри, като осигурява общинско жилище на желаещите да започнат работа, които не са от Враца.

Болницата е натрупала над 2 млн. лв. задължения заради неизползваните отпуски на служителите си: "Първопричината да се натрупа са годините с Ковид-пандемия, когато се ръкопляскаше на лекарите, че не напускат работните си места", каза още директорът на болницата.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков призна, че във Враца има дългогодишни проблеми, но изрази неразбиране защо тя е решила да подаде оставка на фона на последните събития.

Кети Цанова е изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" от октомври 2022 г., след като предшественикът ѝ Петър Керемедчиев е напуснал още преди да изтече 3-годишният му договор.

Болницата във Враца е мажоритарна собственост на държавата, като местните общини имат по-малък дял в капитала ѝ. Към края на 2022 г. дълговете ѝ са били около 18 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Още двама души на 22 г. са с опасност за живота

07:33 - 13.05.2024
Важно днес

Путин отстрани военния министър Сергей Шойгу, предложи икономист на поста

Шойгу ще смени секретаря на Съвета по безопасност Николай Парушев.

22:44 - 12.05.2024
Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024