Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд Снимка: © Getty Images

Едно от най-дългоочакваните заглавия "The Apprentice" - биографичен филм за Доналд Тръмп, направи премиерата си на фестивала в Кан, като беше посрещнат с 11-минутни овации.

Семейство Тръмп е изиграно от звезден актьорски състав, в който влизат Мария Бакалова, която играе бившата съпруга на президента Ивана Тръмп, и Мартин Донован като Фред Тръмп. В главната роля на богатия бизнесмен е Себастиан Стан.

"The Apprentice" (Стажантът) описва възхода на младия Доналд Тръмп в индустрията за недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век под влиянието на неговия адвокат Рой Кон (изигран от Джеръми Стронг). Филмът е дело на наградения в Кан режисьор Али Абаси.

Холивудското издание "Hollywood Reporter" отбелязва, че в залата по време на прожекцията е имало възгласи и шокирани погледи от зрителите заради някои от сцените в края на филма. В една от тях Тръмп си прави липосукция, докато друга изобразява предполагаемо изнасилване от страна на Тръмп срещу първата му съпруга Ивана. Сцената е фикция за реален инцидент от 1989 г., който е описан подробно в бракоразводното дело на двойката през 1990 г.

Преди представянето на филма почти никой не беше виждал завършения проект, тъй като според информация в медиите той е бил финализиран само няколко дни преди премиерата му.

"The Apprentice" предизвика остра реакция от предизборния щаб на Тръмп, който е кандидатът за президент на Републиканската партия за предстоящите избори. Говорителят от екипа му Стивън Чунг заяви, че "ще подадат съдебен иск, за да се справят с откровено неверните твърдения" във филма.

Снимка от премиерата на "Стажантът" в Кан

"Този боклук е чиста измислица, която сензационно раздухва лъжи, които отдавна са развенчани. Това е намеса в изборите от страна на холивудския елит, който знае, че президентът Тръмп ще си върне Белия дом и ще победи избрания от тях кандидат, защото нищо от това, което са направили, не е проработило", каза Чунг.

Въпросната сцена на предполагаемо изнасилване във филма предизвика най-широк медиен отзвук. Тя показва Ивана (в ролята Мария Бакалова), която се подиграва на външния вид на Тръмп и му казва "Имаш лице като на портокал. Ставаш дебел, грозен и оплешивяваш". След това бизнесменът принуждава съпругата си да падне на пода и я изнасилва.

В показанията си по бракоразводното дело от 1990 г. Ивана Тръмп описва подобно нападение, което според нея се е случило малко след операцията на съпруга ѝ за намаляване на скалпа. Тя твърди, че съпругът ѝ я е приковал за пода и е дърпал косата ѝ. Първоначално Ивана описва последвалото като изнасилване, но по-късно се отказва от това твърдение.

На премиерата на "The Apprentice" в Кан режисьорът Али Абаси отговори на въпросите защо е искал да направи филм за Тръмп и твърди, че филмите отново трябва да бъдат "актуални":

"Няма хубав метафоричен начин, с който да се справим с надигащата се вълна на фашизъм... Начинът е да се справим с тази вълна при нейните собствени условия, на нейното собствено ниво и това няма да е красиво, но мисля, че проблемът на света е, че добрите хора са мълчали твърде дълго. Затова мисля, че е време да направим филмите актуални. Време е отново да направим филмите политически".

Режисьорът се обърна към зрителите и с коментар по актуалните световни събития като войната в Украйна и войната в Газа, като обясни как "по време на размирици има тенденция да се гледа навътре" и "да си заровиш главата дълбоко в пясъка".

"Бурята няма да се размине. Бурята ще дойде. Всъщност най-лошите времена предстоят. Но можете да се преструвате, че тя не е тук. Можете и да се справите с нея", допълни Абаси.

Биографичният филм за Доналд Тръмп се очаква да излезе по кината за масова публика по-късно през годината, но към момента няма обявена конкретна дата.

Мария Бакалова мина по червения килим в Кан с рокля на Dolce& Gabbana


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024