Германия иска преразглеждане на данъчни облекчения, които са в полза на Shein и Temu Снимка: © Getty Images

Германия подкрепя идеята за преразглеждане и премахване на някои данъчни облекчения, от които се възползват онлайн търговци на дребно като Shein и Temu. Това става ясно от изказване на германския министър на финансите Кристиан Линдер.

Той даде сигнал, че страната му е готова да подкрепи премахването на някои европейски данъчни облекчения във връзка с предложение на Европейската комисия за "адаптиране на европейското митническо законодателство към предизвикателствата на електронната търговия".

Тези данъчни отстъпки са от решаващо значение за компании като Shein и Temu, тъй като им позволяват да продават дрехи, аксесоари и други артикули с големи отстъпки в сравнение с конкурентите им на европейския пазар. Критиците на Shein и Temu в САЩ вече се оплакаха, че те използват освобождаването от данък върху вноса там, за да подбиват цените на конкурентите си и да избягват митническите проверки на продуктите си.

Двете компании използват подобни практики в целия свят, като предлагат на клиентите си рокли за по 8 евро или смарт часовници на много ниски цени. Съгласно действащите разпоредби на ЕС стоките, закупени онлайн от страна извън ЕС, не подлежат на облагане с мита, ако стойността им е под 150 евро.

Точно от това правило се възползват големите китайски онлайн търговци. Затова в ЕС в момента се водят дискусии за премахването на това облекчение като част от по-общ проект за митническа реформа, предложен от ЕК през май 2023 г.

Запитани от Reuters за евентуалната реформа в правилата за онлайн търговия на ЕС, от Shein посочват:

"Противно на някои разпространени погрешни схващания, ние поддържаме достъпни цени благодарение на нашия технологичен бизнес модел по заявка и гъвкава верига за доставки."

Основният конкурентна компанията - Temu - също отрича, че големите му продажби и растеж на пазара се дължат на политиката за безмитна търговия.

"Основните фактори, които стоят зад бързото ни разрастване и приемане на пазара, са ефективността на веригата за доставки и оперативните умения, които сме култивирали през годините", заяви говорител на компанията.

Според индустриалната асоциация Ecommerce Europe, в която членуват гиганти Amazon и eBay, премахването на безмитната граница ще увеличи напрежението и може да доведе до ответни мерки от страна на ключови търговски партньори като САЩ.

Европейският парламент одобри законопроекта за митническа реформа при предварително гласуване през март, но той ще бъде разглеждан допълнително след европейските избори в началото на юни, когато ще има нов парламент.

През последните няколко месеца и двете предприятия бяха подложени на критики за редица неща. Неотдавна Temu беше обвинена в манипулативни практики от 17 компании от ЕС, които твърдяха, че компанията не прави достатъчно, за да защити потребителите си, и не спазва някои от правилата на европейския пазар във връзка с конкурентността и прозрачността.

Междувременно във Франция националните законодатели започнаха работа по законопроект за налагане на по-големи санкции върху продуктите на бързата мода, както и забрана на рекламите за такива стоки. Законът отново таргетира чуждестранните търговски доставчици като Shein и Temu.

Снимка на дрехи Да забавим бързата мода. Франция подготвя закон, с който да се справи с бизнеси като Shein и Temu


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Кино и сериали

Създателите на "Наследници" ще правят сериала за "Хари Потър"

Авторката на бестселър романите сподели, че има големи очаквания за сериала

16:38 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024