Да забавим бързата мода. Франция подготвя закон, с който да се справи с бизнеси като Shein и Temu Снимка: © Getty Images

Тениски на цени от по 3 евро, дънки за 15 евро или евтини пособия за дома - това са само част от офертите, с които азиатски търговски доставчици като Shein и Temu се опитват да примамят потенциални клиенти. И го правят успешно - в последните години тези компании отчитат значителен ръст в продажбите си. Франция обаче иска да стане първата страна, която да сложи спирачки на т.нар. бърза мода - със закон, който да я регулира.

Миналата седмица френските законодатели единодушно одобриха законопроект за налагане на по-големи санкции върху продуктите на бързата мода, както и забрана на рекламите за такива стоки. Законът беше приет в долната камара на френския парламент с единодушие и предстои да бъде одобрен и от Сената.

Мярката цели да компенсира влиянието на индустрията за бърза мода върху околната среда, като забрани рекламата на някои компании за ултрабърза мода. Предвидени са санкции с ежегодно увеличаваща се сума от до 10 евро за всяка бройка дрехи до 2030 г. Законопроектът също така задължава тези търговци да посочват в цената на стоката данни за нейната повторна употреба, поправка, рециклиране и въздействието ѝ върху околната среда.

Бързата мода се смята за нискокачествено облекло, като често е придружена от масово производство и натрапчиви реклами. Тя се произвежда бързо, за да следва актуалните тенденции в бранша, и се продава на изключително ниски цени. Тя дава възможност на потребителите, които внимават с месечния си бюджет, редовно да обновяват и разширяват гардероба си с модни облекла и аксесоари.

Въпреки че повечето стоки са изключително евтини, експерти посочват, че високата цена всъщност плащат работниците в текстилните фабрики и околната среда, разказва в свой анализ британската обществена медия BBC.

"Важно е, когато стане дума за цената, хората да осъзнаят, че цената на бързата мода изкуствено се поддържа да е ниска. По същество тя се издържа от факта, че тези компании не плащат адекватно на работниците си", казва Емили Сточъл, вицепрезидент в Remake, неправителствена организация за устойчива мода.

Търговците на такива модни стоки като Shein и Temu, увеличават поръчките си в зависимост от търсенето благодарение на свръхгъвкави вериги за доставки. Популярността им обаче създаде известни затруднения за техни конкуренти и утвърдени играчи на пазара като H&M и Zara, които продължават до голяма степен да разчитат на прогнозиране на предпочитанията на купувачите.

"Тази еволюция на сектора на дрехите за краткосрочна мода, съчетаваща големи количества и ниски цени, оказва влияние върху покупателните навици на потребителите, като създава импулси за покупка и постоянна нужда от обновяване, което не е без екологични, социални и икономически последици", се казва в текста на френския законопроект.

Един от най-големите играчи в областта на бързата мода е Shein - основан е в Китай със седалище в Сингапур. Гингатът твърди, че новият закон във Франция ще "влоши покупателната способност на френските потребители в момент, когато те вече усещат въздействието на кризата с разходите за живот".

В изявление пред Reuters търговецът казва, че дрехите, които произвежда, отговарят на реалното потребителско търсене, което прави така, че процентът непродадени дрехи да остане постоянно в ниски едноцифрени стойности.

Temu - друга китайска компания за електронна търговия, изобщо отрича да се занимава с бърза мода, въпреки че предлага именно това. Говорител на Temu посочва пред BBC, че предприятието "признава важните екологични проблеми, засегнати от предложеното френско законодателство", но твърди, че не работи като компания за бърза мода, защото е онлайн пазар и не произвежда собствени продукти.

Френският министър на околната среда Кристоф Бешу определи законопроекта като "голяма стъпка напред" и добави: "Направена е голяма крачка за намаляване на екологичния отпечатък на текстилния сектор."

Предложението идва в момент, в който френското министерство на околната среда заяви, че ще предложи забрана за износ на употребявани дрехи в Европейския съюз в опит да се справи със задълбочаващия се проблем с текстилните отпадъци.

Миналата година страната инициира своя собствена схема за поправка, за да насърчи гражданите да поправят стари дрехи и обувки, вместо да ги изхвърлят. Френското правителство обеща 154 млн. евро за инициативата, която възстановява на купувачите до 25 евро за всяка поправена дреха.

Според доклад на консултантската американската компания McKinsey модата е една от най-замърсяващите индустрии в света, на която се падат между 3 и 5 % от световните въглеродни емисии.

Един бизнес похарчи $21 милиона за три реклами на Супербоул и всички вече знаят името му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024