Да забавим бързата мода. Франция подготвя закон, с който да се справи с бизнеси като Shein и Temu Снимка: © Getty Images

Тениски на цени от по 3 евро, дънки за 15 евро или евтини пособия за дома - това са само част от офертите, с които азиатски търговски доставчици като Shein и Temu се опитват да примамят потенциални клиенти. И го правят успешно - в последните години тези компании отчитат значителен ръст в продажбите си. Франция обаче иска да стане първата страна, която да сложи спирачки на т.нар. бърза мода - със закон, който да я регулира.

Миналата седмица френските законодатели единодушно одобриха законопроект за налагане на по-големи санкции върху продуктите на бързата мода, както и забрана на рекламите за такива стоки. Законът беше приет в долната камара на френския парламент с единодушие и предстои да бъде одобрен и от Сената.

Мярката цели да компенсира влиянието на индустрията за бърза мода върху околната среда, като забрани рекламата на някои компании за ултрабърза мода. Предвидени са санкции с ежегодно увеличаваща се сума от до 10 евро за всяка бройка дрехи до 2030 г. Законопроектът също така задължава тези търговци да посочват в цената на стоката данни за нейната повторна употреба, поправка, рециклиране и въздействието ѝ върху околната среда.

Бързата мода се смята за нискокачествено облекло, като често е придружена от масово производство и натрапчиви реклами. Тя се произвежда бързо, за да следва актуалните тенденции в бранша, и се продава на изключително ниски цени. Тя дава възможност на потребителите, които внимават с месечния си бюджет, редовно да обновяват и разширяват гардероба си с модни облекла и аксесоари.

Въпреки че повечето стоки са изключително евтини, експерти посочват, че високата цена всъщност плащат работниците в текстилните фабрики и околната среда, разказва в свой анализ британската обществена медия BBC.

"Важно е, когато стане дума за цената, хората да осъзнаят, че цената на бързата мода изкуствено се поддържа да е ниска. По същество тя се издържа от факта, че тези компании не плащат адекватно на работниците си", казва Емили Сточъл, вицепрезидент в Remake, неправителствена организация за устойчива мода.

Търговците на такива модни стоки като Shein и Temu, увеличават поръчките си в зависимост от търсенето благодарение на свръхгъвкави вериги за доставки. Популярността им обаче създаде известни затруднения за техни конкуренти и утвърдени играчи на пазара като H&M и Zara, които продължават до голяма степен да разчитат на прогнозиране на предпочитанията на купувачите.

"Тази еволюция на сектора на дрехите за краткосрочна мода, съчетаваща големи количества и ниски цени, оказва влияние върху покупателните навици на потребителите, като създава импулси за покупка и постоянна нужда от обновяване, което не е без екологични, социални и икономически последици", се казва в текста на френския законопроект.

Един от най-големите играчи в областта на бързата мода е Shein - основан е в Китай със седалище в Сингапур. Гингатът твърди, че новият закон във Франция ще "влоши покупателната способност на френските потребители в момент, когато те вече усещат въздействието на кризата с разходите за живот".

В изявление пред Reuters търговецът казва, че дрехите, които произвежда, отговарят на реалното потребителско търсене, което прави така, че процентът непродадени дрехи да остане постоянно в ниски едноцифрени стойности.

Temu - друга китайска компания за електронна търговия, изобщо отрича да се занимава с бърза мода, въпреки че предлага именно това. Говорител на Temu посочва пред BBC, че предприятието "признава важните екологични проблеми, засегнати от предложеното френско законодателство", но твърди, че не работи като компания за бърза мода, защото е онлайн пазар и не произвежда собствени продукти.

Френският министър на околната среда Кристоф Бешу определи законопроекта като "голяма стъпка напред" и добави: "Направена е голяма крачка за намаляване на екологичния отпечатък на текстилния сектор."

Предложението идва в момент, в който френското министерство на околната среда заяви, че ще предложи забрана за износ на употребявани дрехи в Европейския съюз в опит да се справи със задълбочаващия се проблем с текстилните отпадъци.

Миналата година страната инициира своя собствена схема за поправка, за да насърчи гражданите да поправят стари дрехи и обувки, вместо да ги изхвърлят. Френското правителство обеща 154 млн. евро за инициативата, която възстановява на купувачите до 25 евро за всяка поправена дреха.

Според доклад на консултантската американската компания McKinsey модата е една от най-замърсяващите индустрии в света, на която се падат между 3 и 5 % от световните въглеродни емисии.

Един бизнес похарчи $21 милиона за три реклами на Супербоул и всички вече знаят името му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024