Как да посрещнем котенце у дома: практични съвети с много любов Снимка: © Unsplash

На този свят има доста сладки неща: захарни петлета, кифлички с локум, шоколадови блокчета, близалки и желирани бонбони. Едва ли обаче някой до момента е открил нещо по-сладко от малкото котенце.

И докато все още нямаме отговор на въпроса защо наблюдаването на малки котета, които си играят, не е част от психотерапевтичния арсенал, с който да си помагаме, то имаме отговор на въпроса „Добра идея ли е да си взема коте?“. И той е „Да, но...“.

Както вероятно се досещате, след „но“-то следват някои предупреждения и препоръки, с които трябва да се съобразяваме, ако искаме да бъдем достойни котешки стопани.

Прочетете съветите на експертите, които да имате предвид, ако вече сте взели решение най-сладкото нещо у дома да не са бонбоните в шкафа:

Първо и много важно: котенцето все още не е котка. Ако при приятели сте виждали улегнали котки, чието основно занимание е да мъркат на дивана, трябва да знаете, че малките са доста по-палави и игриви и че докато се превърнат в онези спокойни котараци, които изглеждат сякаш медитират непрекъснато, ще мине време. А през това време котето ще прави пакости и никакво лакомство няма да го спре. То не е чувало за Хелоуинската традиция. Така че, ако нямате готовност за следи от нокти по столовете, разкъсани пердета и съсипани дивани, по-добре си вземете риби в аквариум.

Още преди да вземете своето коте, трябва да сте се погрижили то да има хубава клетка, в която да го пренесете до вкъщи и която да ползвате след това, когато трябва да отидете до ветеринарната клиника. Запомнете, че малко коте никога не се носи на ръце, защото един по-силен или рязък шум може да го уплаши и то да скочи от ръцете ви и да избяга преди да сте разбрали какво се случва.

Котешка къща in process

Подгответе дома си за новия член на семейството: онова, което Джаксън Галакси нарича “catification”. Сложете котешки играчки на различни места, осигурете меко легло, висока полица за наблюдение, специални места за точене на нокти. Играчките на котето носят същото усещане за сигурност, което важните за нас вещи носят на нас. Хората се чувстваме уютно в дома си не благодарение на голите стени и красивия паркет, а благодарение на снимките, книгите и всички други ценни притежания, които правят от къщата. При котетата не е по-различно. Е, те не мечтаят за голяма библиотека или огромен кухненски плот, но колкото повече техни вещи има в новия им дом, толкова по-добре.

Много важна част от подготовката на дома за котето, е обезопасяването. Сложете мрежа на терасата или не пускайте там котето. Не оставяйте прозорците отворени на V, защото има немалко случаи, в които котките се заклещват на тях и могат да се наранят. Преразгледайте домашната флора преди да пуснете котето у дома. Някои цветя и растения, които се отглеждат като домашни, могат да бъдат силно токсични за котките. Пример са лилиумите и коледната звезда, но има и други, най-добре се посъветвайте с ветеринарния лекар и съставете пълен списък на потенциално опасните растения.

Дяволът е в детайлите

Обезопасяването на дома, разбира се, е първата и базисна стъпка преди котето да дойде вкъщи, но има някои също важни неща, които ще помогнат на малкото да се почувства на мястото си и да расте физически и психически здраво.

Осигурете на котенцето зони, на които му е позволено да се движи свободно и необезпокоявано – по вертикала и по хоризонтала. Също така обособете зони, откъдето могат да наблюдават света отвисоко и където бързо да избягат, ако се почувстват застрашени. Специалните котешки дървета са добра идея, но не са задължителни: една освободена от книги и други вещи полица също върши работа.

Желателно е да сложите на местата, на които на котето му е разрешено да се движи, покривала, които ще попият неговата миризма. Лапите на котките изпускат специален аромат (който не е лош от човешка гледна точка) и така те маркират точните места, на които са добре дошли.

Изберете внимателно мястото на котешката тоалетна. От териториална гледна точка за котето е важно тя да се намира на социално значимо място и за нас. А от гледна точка на психичен комфорт, е желателно тя да е на място, на което котето може да се скрие, ако се почувства в опасност – от дете, друг домашен любимец или нахален съсед, който „много иска да го намачка“.

В началото може да сложите на повече места котешка тоалетна, за да не стават инциденти и да оставите котето само да избере коя точно дестинация предпочита. Тествайте успоредно няколко тоалетни като вид на състава и като форма. Повечето котки се чувстват по-комфортно в открити тоалетни, отколкото в закрити. Оставете котето да ви помогнe с избора, а то ще ви се отблагодари като винаги ползва избраната тоалетна и никога (или почти никога) – новите ви кецове, оставени в антрето.

Здраве и красота

Както при хората, така и при котките, двете неща са свързани. Вероятно е излишно да споменаваме, че котето трябва винаги да има достъп до прясна и чиста вода. Освен това, то трябва да се храни с храна, съобразена с възрастта му – паучове, гранули т.н. Royal Canin предлагат висококачествени храни с отлични вкусови качества, които са специално разработени за малките котета и съобразени с възрастта и потребностите им. Според месеците и годините си, котките имат различна нужда от енергия и съставки, а времената, в които сме забърквали човешки манджи с идеята, че ще са хранителни за котето, останаха в 80-те. Днес е задължително да храните своя нов домашен любимец с храна, направена специално за него.

Нещо друго относно храненето: желателно е да не слагате храна на малкото коте постоянно, а само сутрин и вечер. Давайте яденето след като сте си поиграли с разбойника, за да следва естествения си инстинкт за „лов-гонене-убиване на плячката-ядене-груминг-сън“.

И като стана дума за груминг, отговорът е „Да“. Котките пускат косми. Ако имате търпението още докато котето е малко да го решите внимателно с гребен, и двамата ще спечелите. Котето – защото ще свикне с процедурата и може дори да му стане приятна, а вие – защото ще намалите количествата козина за чистене и ще пускате прахосмукачката по-рядко.

Когато играете с малкия приятел, посветете се на играта. Знаете как малките деца веднага разбират кога им отделяте цялото си внимание за редене на кубчета и кога мишкувате и си поглеждате тайно в телефона. При котетата не е по-различно: те също искат цялото ви внимание, дори да е за 5 минути на ден.

Отначало може да купите играчки и да видите какво харесва вашето коте: някои си падат по въдици, други – по червеи или мишки, а трети – по имитации на птици или кълбета прежда. По-натам може да разберете, че и без играчки, играта е възможна и едно лазерче или слънчево зайче, уловено с екрана на телефона, правят чудеса.

Бонус съвет за екстремна ситуация

Ако се случи така, че спасите новородено котенце, останало без майка на пътя, първо поздравления за благородния акт.

Първото, което трябва да направите в такъв случай, е да заведете котето на ветеринарен лекар. Не му давайте краве мляко: това е мит, който е многократно опровергаван от острите диарии, които получават котките след консумация на прясно мляко. Има специални млека, които са именно за котки и е добре да се спрете на тях.

Ако котето е още много малко, трябва да се храни през 2-3 часа, както би правило, ако майка му беше до него. Отделно трябва да му помагате да се изпишква и изаква с помощта на навлажнени с топла вода памучни тампони за грим. Решете го с четка за зъби (не вашата), защото тя напомня грапавия език на майката и е ранна предпоставка за спокойни груминг процедури в бъдеще.

Също така новородените котенца още не могат да регулират температурата си и се нуждаят от топлина, до която да се сгушат. За целта може да ползвате бутилка с гореща вода, но задължително увита в одеяло, за да не изгори котето.

И така, с много грижи, обич и внимание, от напълно беззащитно същество, което не може да прави нищо само, през най-сладкия бонбон в дома ви, до гальовната, мъркаща котка, която гледа с надменност, на която само тя е способна – ще имате един истински добър и изслушващ всичко приятел. С едно последно предупреждение – има опасност тя или той да измести някои от старите ви приятели и да се настани да мърка в сърцето ви завинаги.

Как да направим дома си неустоим за котките


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024
Важно днес

МВР започва безсрочна операция за безопасността по пътищата

Повече полиция и проверки за скорост, употреба на алкохол, наркотици и носене на предпазни колани обяви МВР

14:04 - 13.05.2024
Важно днес

Служебният кабинет даде „заден“- няма да реже ръста на пенсиите, приет от парламента

Властта иска да вземе 100 млн. лв. от пенсионерите, предупреди преди ден Асен Василев

13:42 - 13.05.2024