Над 70% от българите имат проблем със съня и се събуждат поне веднъж вечер, като средната продължителност на времето, в което спят в делничен ден е 6 часа и 45 минути. Това показват данните от второ национално-представително проучване на агенция "Прагматика" и isleep, публикувани по случай Световния ден на съня, който тази година е на 15 март.

В сравнение с миналогодишните данни се наблюдава, че 3% повече българи се наспиват добре.

Хората смятат, че са им нужни средно около 8 часа и 20 минути сън, за да се чувстват истински отпочинали сутрин. Въпреки това обаче те спят около 2 часа по-малко, като средната продължителност за това е 6 часа и 45 минути в делничен ден и 7 часа и 32 минути в почивен. Приблизително всеки втори се събужда уморен прекалено рано сутрин и има нужда от още сън през деня.

47% от анкетираните се въртят в леглото, 17% сънуват кошмари, а 13% пият лекарства, за да заспят. Мъжете спят по-добре от жените и са по-ефективни и емоционално балансирани през деня.

Резултатите от проучването показват ясна връзка между различните етапи на жизнения цикъл и качеството на съня. 76% от младите хора на възраст между 25-29 години заявяват, че имат проблеми със съня. Този процент спада до 68% сред хората, които са в началото на 30-те си години, и достига най-високата си стойност (82%) към средата и края им.

Проучването обособява 6 групи хора спрямо етапа на живота, в който се намират, и показва на какво се дължат безсънните им нощи:

  • "Млади бохеми" (25-29 г.) - отдадени са повече на забавленията, отколкото на съня. 55% от тях често се събуждат с главоболие, но недоспиването не им тежи, тъй като наваксват си съня през уикенда.
  • "Сънливи тандеми" (26-33 г.) - спят средно 7 часа и 29 минути почти без прекъсване. 89% са в сериозна връзка и съответно съжителстват с партньор.
  • "Среднонщи патрули" (25-39 г.) - очакват появата на бебе (40%) или се грижат за такова (80%)
  • "Виртуози в хаоса" (30-40 г.) - лутат се между емоции, предимно негативни, но времето със семейството ги крепи. Държат на работата си, но децата са приоритет, а понякога здравето им страда заради стреса.
  • "Кариерни състезатели" (26-43 г.) - основен приоритет е кариерата. Спят най-дълго и се будят най-малко от всички групи, за сметка на това над 50% от тях се будят трудно сутрин.
  • "Владетели на баланса" (43-55 г.) - отделят голямо внимание на здравословното хранене, избягват да използват телефони преди лягане, но имат неспокоен сън с често будене.

Данните от изследването показват и връзка между качеството на съня и здравословното, психичното и емоционалното състояние на човека, матрака и възглавницата, на които спим, храната, както и взаимоотношенията с хората около нас и настроението.

"Навиците и действията ни през деня рефлектират пряко в качеството на съня ни. Порочни практики като използване на мобилни устройства или четене на книга в леглото преди заспиване влошават качеството, а понякога и количеството на съня. Връзката тук е двупосочна, тъй като недотстъчният или непълноценен сън води до проблеми в настроението и емоциите през деня", казва д-р Тодор Георгиев, който е част от екипа на лабораторията за изследване на съня в Пловдив.

Сомнологът д-р Тодор Георгиев: Не е важно колко часа спим, а какво е качеството на съня ни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024