Лена Бориславова за "наследството" на Радев: Поръчки за милиарди на пътните фирми и риск за земеделските субсидии Снимка: © Getty Images

Лена Бориславова атакува президента Румен Радев и служебния кабинет за това, че са заложили капани за новоизбраното правителство в последните дни от своето управление.

"4 млрд., раздадени за 3 дни от АПИ; всички зам.министри освободени, за да блокира предаването на властта, и блокаж на 1,5 млрд в земеделието… а е само ден първи", пише Бориславова в своя профил във Facebook, ден след като кабинетът "Денков" встъпи в длъжност.

Извън решението на Гълъб Донев да уволни всички заместник-министри минути преди да сдаде властта, Бориславова се позовава на две разследвания в Mediapool, които показват странните маневри в МРРБ и Министерството на земеделието в последните дни.

Най-скъпоструващата от тях е форсираното раздаване на 4-годишни договори за пътна поддръжка в цялата страна, които бяха един от най-големите скандали в края на кабинета "Борисов 3".

Предходните поръчки на АПИ бяха отменени още от служебния кабинет на Стефан Янев заради порочните процедури, при които стойността на договорите се надвишава в пъти, а пътната агенция признава фактури за строителство и ремонт над заложения лимит.

Две години спорове между властта и пътните фирми доведоха до решението на кабинета "Донев" да обяви наново обществени поръчки за 4-годишен период в шестте региона на страната през февруари - в навечерието на поредните предсрочни избори. Вместо да приключи възлагането през април, както обещаваше, АПИ е започнала да разпределя поръчки за около 4 млрд. лв. в последните три дни от служебното управление.

Mediapool цитира свои източници от строителния бранш, според които "емисари, представящи се за пратеници на президентската институция, са обикаляли кандидатите и са се договаряли за комисионната, която са готови да дадат, ако спечелят търговете".

Още по-странно е, че АПИ прилага тактиката с елиминиране на всички конкуренти на единствената ценова оферта, която допускат в Северен Централен и Североизточен район. И на двете места печелят пътните фирми, които са поддържали инфраструктурата и по времето на ГЕРБ. Съмнителните действия на АПИ вече са обжалвани пред КЗК от общо 9 участници в двата региона, пише Mediapool.

Отделно от това - между 2 и 5 юни (т.е. броени дни преди предаването на властта) е започнало отварянето на офертите по частични обособени позиции за останалите четири региона, за които АПИ планира да раздава пари на пътните фирми. Отново се оказва, че само един кандидат е допуснат до финалната фаза на търга - останалите са отстранени "с произволни причини.

Изключвани са дори консорциуми, които вече работят по задания на служебното правителство за зимна пътна поддръжка, какъвто е случаят в Кюстендил.

Казусът със земеделските субсидии се оказва вторият сериозен проблем, оставен от служебния кабинет. Според Mediapool - кандидатстването за директни плащания за обработване на селскостопанска земя, по които се очакват 1,5 млрд. лв. за 2023 г., се оказва блокирано от няколко седмици.

По график, то трябва да приключи до 15 май, а забавянето се наказва от ЕК с 1% орязване на субсидиите за всеки работен ден закъснение.

Официалното начало на програмата обаче е дадено чак на 12 май, а дори тогава системата не е работила - т.е. фермерите не могат да кандидатстват за парите.

Според служебното правителство, срокът ще бъде удължен до 30 юни и няма да се налагат глоби, но остава под въпрос дали това е съгласувано с ЕК и дали тя е дала позволение за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024