Проруски пропагандист, санкциониран от Чехия, намери убежище в Словакия

Словакия е предоставила временна закрила на Артьом Марчевски, който в края на март беше обвинен от Чехия в ръководене на проруска кампания за влияние за евроизборите.

Това съобщава чешкият вестник Denik N, като цитира два неназовани източника.

Преди седмици разузнавателните служби в Чехия разкриха финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала руска пропаганда и се е опитвала да прокара проруско влияние в Европа.

Групата е използвала новинарски сайт, базиран в Прага, под името "Гласът на Европа" (Voice of Europe), за да разпространява информация, която да разубеждава и да поставя под съмнение изпращането на военна помощ за Украйна.

За ръководител на схемата се смята именно Марчевски, който е работил съвместно с проруския украински политик Виктор Медведчук. По този повод правителството в Чехия им наложи санкции по обвинения за прокарване на проруско влияние в Европа.

В репортажа на Denik N се посочва, че след като Прага е наложила санкции на Марчевски, той се е отправил към Словакия, където новото правителство на Роберт Фицо поддържа доста по-близки отношения с Москва в сравнение с останалата част от Блока.

От февруари 2022 г. Марчевски се е ползвал с временна закрила в Чешката република, като се е представял за бежанец от войната в Украйна. Той напуска страната няколко седмици след нападението на Русия.

Бягството му от Украйна обаче не е било свързано с опасения от руската инвазия - а с разследване на украинските власти за неговата колаборация с Москва, пише Denik N.

Чешките власти са възнамерявали да отменят бежанския статут на Марчевски, така че той да загуби правото си на престой в страната. Но това може да стане само 60 дни след включването му в санкционния списък. Санкциите биха забранили на Марчевски и да стъпва на територията на целия Европейски съюз.

Словашкият премиер Роберт Фицо често се е изказвал против санкциите, наложени срещу Кремъл, и не крие намерението си за подновяване на културните и политическите връзки с Русия.

Ако Артьом Марчевски бъде вкаран в общоевропейски санкционен списък, той ще трябва да напусне и Словакия - но това едва ли ще се случи в следващите седмици.

Министерството на вътрешните работи на Словакия отказа да коментира разкритията на чешкия вестник, но съобщи, че със случая се занимават специалните служби на страната и че ще предостави повече подробности след приключване на разследването.Чешките официални лица очакваха той да загуби този статут 60 дни след включването му в списъка със санкции, което го лишава от право на пребиваване в ЕС.


Премиерът на Чехия Петр Фиала Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024