Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции Снимка: © Getty Images

Разузнавателните служби в Чехия разкриха финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала руска пропаганда и се е опитвала да прокара проруско влияние в Европа. Това обяви премиерът Петр Фиала пред журналисти, предава Reuters.

Групата е използвала новинарски сайт, базиран в Прага, под името "Гласът на Европа" (Voice of Europe), за да разпространява информация, която да разубеждава и да поставя под съмнение изпращането на военна помощ за Украйна.

Фиала заяви, че Чешката информационна служба за сигурност (BIS) е установила, че проруската мрежа се е отдала на дейности, които "биха имали сериозно въздействие върху сигурността на страната и ЕС".

"Тази група се опитваше да извършва операции и дейности на територията на ЕС, насочени срещу териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", каза премиерът.

По думите му дейността на групата е "достигнала и до Европейския парламент", но той отказа да разкрие повече подробности около това. Съобщава се, че мрежата се е опитвала да повлияе на общественото мнение около предстоящите европейски избори.

По този повод правителството санкционира двама души по обвинения за прокарване на проруско влияние в Европа. Единият от тях е проруският украински политик Виктор Медведчук, който е финансирал тайно дейностите на сайта "Гласът на Европа", като включително е осигурявал и финансова подкрепа за европейски политици.

Медведчук е бизнес магнат и бивш парламентарист, който през 2022 г. беше изпратен в изгнание в Русия, като беше разменен за украински военнопленници и беше лишен от украинското си гражданство.

Другият в списъка със санкции е Артьом Марчевски, който също е замесен в дейността на мрежата. Той е ръководил "Гласът на Европа" по указание на Медведчук, като е използвал уебсайта за разпространение на антиукраинска пропаганда и дезинформация.

В списъка със санкции на правителството се посочва, че Медведчук е използвал фирмата "в множество държави-членки на ЕС, за финансиране на сътрудничество с журналисти и за скрита финансова подкрепа на избрани отделни кандидати в изборите за Европейски парламент, с цел подкрепа на външнополитическите интереси на Русия".

Чешката независима медия Denik N съобщи, че новинарският сайт "Гласът на Европа" е публикувал изявления на политици, в които се иска ЕС да спре помощта за Украйна.

На някои европейски политици, които са си сътрудничили със сайта, е било платено от руски фондове, които в някои случаи са покривали и кампанията им за предстоящите европейски избори. Плащанията са били насочени към политици от Белгия, Франция, Германия, Унгария, Холандия и Полша, пише Denik N, като се позовава на източник от чешкото външно министерство. По негова информация една от замесените партии е германската "Алтернатива за Германия" (AfD).

Политиците са получавали пари лично по време на срещи в Прага или чрез преводи в криптовалута. Става въпрос за суми от няколкостотин хиляди евро.

Според чешкия търговски регистър собственик на компанията "Гласът на Европа" е полският гражданин Яцек Якубчик. Той придобива компанията през март 2023 г. Само няколко месеца по-късно сайтът започва да публикува новини на повече от 10 езика, сред които и руски.

Чехия поддържа свой собствен списък със санкции. Медведчук е санкциониран от САЩ и Великобритания, но не и от Европейския съюз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024