Блонди (blondie) е апетитен десерт, който наподобява любимото брауни. Но вместо какао и тъмен шоколад, основните съставки са маслото, захарта и ванилията. Те придават златист цвят, карамелен вкус и мека, маслена текстура.
Огромното предимство на този десерт е, че лесно може да бъде адаптиран според сезонните продукти и вашите лични предпочитания. Просто добавяте плодове, парченца шоколад, ядки и глазура. Идеален както за кафе пауза, така и за специални поводи.
С екипа на Dr. Oetker ви подаряваме рецепта за ягодови блонди, която съчетава сочни плодове, нежен бял шоколад и ароматен лимон – всичко, от което се нуждаете за пролетно настроение в дните преди Великден. А поводът е 30-годишнината от стъпването на бранда на българския кулинарен пазар.
Необходими продукти
За тестото
225 г масло на стайна температура
150 г захар
1 яйце размер Л
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
50 мл лимонов сок (прясно изцеден)
275 г брашно
0,5 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
0,5 ч.л. сол
100 г бял шоколад нарязан на дребни кубчета
200 г ягоди свежи, нарязани на кубчета
За глазурата
100 г пудра захар (пресята)
1 с.л. ягодово пюре (получава се от 2 големи ягоди, пасирани и претрити през сито)
1 с.л. лимонов сок (прясно изцеден)
Приготвяне
Загрейте предварително фурната до 170°С или 160°С с вентилатор. Покрийте квадратна форма 20х20 см с хартия за печене с дълги ръбове, за по-лесно изваждане на сладкиша от формата.
Разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете яйцето и есенцията ванилия и разбийте, докато се усвоят напълно. Добавете лимоновия сок и разбийте, без да се притеснявате, че може и да не се поеме веднага от сместа.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта и ги добавете към течните съставки, като разбърквайте, докато се смесят. Добавете шоколада и ягодите и внимателно разбъркайте. Разпределете сместа в тавата възможно най-равномерно и загладете внимателно.
Печете 30-35 минути, само докато краищата започнат да стават златисти и центърът се стегне - не препичайте сладкиша, за да не изсъхне прекалено. Клечка за зъби, забодена в центъра, трябва да бъде влажна, но не мокра. Оставете готовото блонди да изстине върху решетка.
Нарежете ягодите за глазурата и пасирайтте, след което прецедете пюрето през цедка. Разбъркайте заедно захарта, 1 с.л. от ягодовото пюре и лимоновия сок до гладка смес.
Ако глазурата е твърде рядка, добавете малко повече пудра захар, ако е твърде гъста, добавете още малко лимонов сок.
Покрийте изстиналото блонди с глазурата и я оставете да стегне, преди да го нарежете.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: