Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria Снимка: © Марина Сивенова

Ако опитате да се запишете на тренировка при Борислава Киркова от Pole Dance Bulgaria, бързо може да се отчаяте. Класовете ѝ са пълни за седмици напред, а на виртуалните опашки за чакащи може да се окажете пети.

За това си има основателна причина, макар Борислава да твърди, че тя не е нещо специално и да го дължи основно на факта, че преподава от 10 години.

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали.

Борислава Киркова, Pole Dance Bulgaria

© Олга Бабицкая

Спортовете по принцип имат функцията да успокояват емоционално и да заздравят физически, но при тренировката на пилон има нещо различно. Голотата.

Много от трениращите пол денс виждат телата си по друг начин след няколко месеца, а немалко източници подчертават терапевтичния ефект, който активността може да има. Включително на състояния като телесна дисморфия*.

През трите студиа на Pole Dance Bulgaria минават по 3000 души месечно. Класовете са компактни, което означава, че се провеждат най-често в групи между 7 и 10 души, с предварително записване.

Някои тренират веднъж в седмицата, други всеки ден, като активностите варират от класическия пол денс, екзотик класовете, занимания на воали, обръчи и друг тип въздушна акробатика.

Борислава споделя прозренията си от дългогодишното практикуване, тенденциите, които забелязва у трениращите, и какви са амбициите на студиата, които тя управлява съвместно с Диана Терзийска и Ани Гошева.

„Нещото, от което хората най-много се притесняват поне до третата тренировка, е голотата - събличането по къси панталонки, „заголването” на пъп. След което, ако им допадне и решат да тренират, сами виждат, че голотата е неизбежна, ако искат да напредват”, обяснява инструкторката.

В началото е странно, но, когато хората видят, че всички са супер отпуснати, и те се отпускат. Ние сме се постарали да го изградим така че човек да се чувства комфортно - независимо дали става въпрос за мъже, жени, деца, възрастни, хора с различни килограми.”

Колкото и скромна да е Буба (както ѝ казват всички), това, което веднага прави впечатление в нея, е начинът, по който говори.

На неин клас човек може да остане с усещането, че е на лекция. Или че тренировката минава като пътуване с кораб, а тя е капитанът, който успява да направлява екипажа дори когато морето е бурно (разбирайте, когато се прави сложна фигура).

Борислава Киркова е на 30 години, а паралелно с преподаването се занимава и с дигитален маркетинг, като в момента си е дала почивка от корпоративния свят.

Всички инструктори в трите студиа на Pole Dance Bulgaria имат или „сериозни професии”, когато не водят тренировки, или тепърва се квалифицират, ако са на двайсет и няколко години.

Отскоро Борислава провежда класове за тийнейджъри - роля, която приема много сериозно, особено откъм речника и частта с използването на чуждици.

Питам я как е решила да зареже работата си, за да се посвети напълно на залата тази година.

„Пол денсът винаги е бил константата. Където и да съм работела, съм давала всичко от себе си и съм се стремяла едното да не влияе на другото”, разказва Буба, която от 2014 г. съчетава позициите на акаунт и на специалист в Google рекламите с воденето на 10 класа на седмица.

„Заради този ми стремеж може би усетих трудност и как умората започва да влияе и на качеството на това, което правя, а аз не искам да правя компромиси с качеството.”

Пол денс инструкторката Борислава Киркова, Pole Dance Bulgaria, студио център

За да се погрижи за себе си, Буба решава да „намали малко дините под мишницата”

Много е лесно да игнорираш себе си, защото, когато всичко останало е по график, няма как да избягаш от него. Реших да си дам малко въздух и да се фокусирам в залата, в себе си – в моето развитие като атлет и като артист. Развитие, което винаги съм поставяла на заден план, заради ангажиментите.”

А какво е различно при трениращите сега и преди? Борислава потвърждава тенденция, която далеч не се отнася единствено за младите хора, а за всеки със смартфон.

„Няма търпение. Едно време учихме един елемент цяла седмица. Сега хората са жадни за комбинации и, за да им задържиш вниманието, трябва да им даваш комбинации.”

Случвало ѝ се е трениращи да ѝ казват, че вече са се снимали как правят някоя комбинация и не искат да я повтарят. Чувала е и реплики от сорта на: „Качих си го в Инстаграм, вече няма нужда да го упражнявам“.

Друго нещо е, че начинаещи често искат неща, които не са за нивото им.

„Трябва да обясня на такъв човек, че това не е толкова лесно, колкото той го вижда в Инстаграм клипчето. Най-малкото, че там входът и изходът на фигурата много често са отрязани. Мъчението е премахнато, за да изглежда добре рийлът.”, казва Буба.

„Отнема време да обясниш, че такъв опит е риск за здравето и че човекът предварително трябва да направи 5 други елемента, за да подготви тялото си да влиза в този един. Плюс, че трябва да направи още 10, за да е способен да се самосъхрани и да излезе безопасно.”

Колкото до тийнейджърите, Борислава забелязва, че им е по-трудно да се фокусират - не смята, че няма упорити, работещи деца, но впечатлението ѝ е, че„ отнема малко повече време да ги убедиш, че си заслужава усилието”.

Моля я да си спомни за първата си тренировка. Оказва се, че е била по-малко от година преди тя самата да стане инструктор.

Буба е практикувала различни видове танци в ученическите си години - включително балет, както личи от осанката ѝ.

Пол денс, танц на пилон, тренировка на пилон - Борислава Киркова от Pole Dance Bulgaria

© Олга Бабицкая

Като студент спира да тренира. С нейна колега от университета си говорят колко им липсва спортът и започват да търсят на какво да отидат. Тогава Борислава дори не е предполагала, че в България се провеждат класове по пол денс.

На първата им тренировка момичетата попадат на една от основателките на Pole Dance Bulgaria - Антония Новачкова.

Буба и приятелката ѝ не само, че закъсняват за класа, но ѝ се „изтипосват” по тениска, дълъг клин и маратонки.

Чувала съм, че инструкторите в Pole Dance Bulgaria се наричат „майки”. И не става въпрос за сленга mother в жаргона на тийнейджърите.

„В нашата школа пазим едно такова семейно отношение и, когато хората идват от дълго време при нас и сме се сближили, си казваме „моята pole майка, моята pole леля” - човекът, който ти е дал първите стъпки и винаги остава ценен за теб."

Борислава препоръчва, ако искате да пробвате пол денс, да отидете на поне три тренировки. Аз добавям: и да не се притеснявате, че нямате сила в ръцете, не сте пластични или някое подобно оправдание, защото всичко това се изгражда.

Важно е да намерите инструктор, който ви допада и „да го почувствате като характер, за да му се доверите”.

Успехите на школата и какво други прави Pole Dance Bulgaria

Миналата година 5 жени от Pole Dance Bulgaria участват на международното състезание Exotic Generation Greece и донасят първите два златни медала по екзотик пол денс за България с групово изпълнение.

Тези момичета са самородни таланти и се оказва, че са на световно ниво, което е повод за супер много гордост”, казва Буба за успеха на Татяна Ведерникова, Адриана Кафева, Бела Димитрова, София Христова и Жанет Йоргова.

В пол денса състезанията са международни. Няма световно или европейско - има няколко глобални организации, под чиято шапка се организират различни видове състезания като Exotic Generation Greece.

Преди отличието по екзотик школата вече има няколко първи места в класическия пол денс за дуети, спечелени от инструкторките Диана Терзийска и Ани Гошева.

Най-актуалното постижение е от 27 април - на Fusion Pole Championship в Латвия Диана и Росица Паунова завоюват поредното злато.

Междувременно за девета поредна година Pole Dance Bulgaria организира шоуто „Въздушни истории”. Първоначално то се провежда като рецитал пред приятели и познати, но през последните години събитието събира стотици зрители в откритото пространство на бар „Маймунарника” в Борисовата градина.

В шоуто инструктори и любители трениращи показват какво са научили пред по-широка аудитория, а интересът става все по-голям.

„Отдавна не идват само близките ни. Разчу се за това събитие. Хора идват, за да гледат целенасочено въздушна и вертикална акробатика”, коментира Борислава.

„Участниците миналата година бяха около 40, тази година са 70. Затова и ще имаме две събития, в две поредни седмици - на 3 юли и на 10 юли”.

За финал Буба ми споделя, че Pole Dance Bulgaria цели да си върне българския международен шампионат по пол денс.

„Имаме амбиция да си върнем Pole Art Bulgaria. Два пъти успяхме да го организираме, последно през 2019 г., с международни съдии и участници от чужбина.”

„Това ни беше цел и мечта от самото начало. Нашите хора да имат поле за световна изява тук - със съдии и конкуренция, която да ги стимулира, и по този начин да се вдига нивото.”

Борислава Киркова, пол денс тренировка

Колкото до тренировките при Борислава, ако се запишете и се окажете на опашка, не се отчайвайте. Има шанс някой да освободи мястото.

Както казва една от тийнейджърките в залата: „ако стане, стане, ако не - значи не е било писано”.


* Телесната дисморфия е психично заболязване, при което човек се обсебва от несъвършенство или несъществуващ „недостатък“ от тялото си. Състоянието е познато и като синдром на изкривеното огледало.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024
Kaufland

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Детските книги са фокус на благотворителната инициатива

15:12 - 21.05.2024