На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел Снимка: © Getty Images

"Tрима души, два подписа, една снимка и кратко съобщение" - така медии в Сърбия обобщават иначе голямата сделка, с която американският предприемач Джаред Къшнър получава разрешение през следващите 99 години да превърне една от знаковите сгради в Белград в луксозен комплекс.

Сградата е на Генералния щаб на бивша Югославия - частично разрушена при бомардировките на НАТО над страната през 1999 г. А Къшнър е зетят на бившия американски президент Доналд Тръмп, който е и кандидатът на Републиканската партия на предстоящите в САЩ избори.

До неотдавна градските легенди говореха, че щетите по няколко сгради в сръбската столица - на обществената телевизия, на бившето китайско посолство и на Генералщаба, няма да се възстановяват, за да останат като живи свидетелства на историята за следващите поколения.

Сега обаче на мястото на зданието, строено между 1956 и 1965 година, се очаква да се появи нов хотел, а Къшнър е обещал да изгради и Мемориален комплекс в памет на жертвите на бомбардировките от 1999 г. Тогава НАТО провежда операция "Съюзна сила" и бомбардират Сърбия, управлявана от Слободан Милошевич, заради планове на властта в Белград да извърши етническо прочистване в Косово.

25 години по-късно спомените за миналите събития все още са болезнени за много сърби, но и управлянащите в страната използват темата, за да се противопоставят на бъдещо членство на страната в Северноатлантическия отбранителен съюз.

За намеренията на Къшнър да превърне сградата на бившия Генералщаб в хотелски комплекс се знае отдавна - преговори за това се водят още от 2013 година, когато тогавашният премиер и сегашен вицепремиер и министър на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич разкрива намеренията на семейство Тръмп да инвестира в недвижими имоти в Белград.

След повече от 20 години сръбските власти са принудени да признаят, че преговарят с дружеството на Къшнър - Affinity Partners - заради изтекли от опозицията подробности за бъдещата сделка.

Сега въпреки протестите и общественото негодувание новият министър на транспорта и инфраструктурата и бивш заместник-кмет на Белград Горан Весич обяви изненадващо, че споразумението между двете страни е сключено.

На подписването на договора медии, дори най-приближените до правителството, не са поканени. Едва към 20 часа вечерта на 16 май, четвъртък, е изпратено съобщение и няколко снимки към него.

"Правителството не е продало терена, а е сключило договор за отдаването му под наем за срок от 99 години. Инвеститорът е длъжен, ако не осъществи намеренията си в договорения срок, да върне терена на сръбската държава, заедно с всичко, което междувременно бъде построено върху него," пише в съобщението.

Само преди няколко седмици Весич обещава пред медиите, че когато и ако договорът бъде подписан, това ще бъде обявено на пресконференция, а обществото ще получи достъп до всички подробности по сделката. Това не се случи.

Природозащитни организации и представители на опозицията обаче казват, че става дума за паметник на културното наследство, който правителството е решило да подари на Къшнър. Те се заканват да организират нови протести, ако на мястото се появят багери и започнат да рушат сградата.

"Ще се борим с всички възможни средства - физически и правни, да спрем това," казва деппутатът Александър Йованович-Чута от движението "Екологична революция".

Oсвен в Сърбия, Къшнър вече обяви намерения да инвестира и в Албания - намерението му е да построи хотели на мястото на бивша военна база на остров Сазан и на полуостров в югозападната часта на страната, който обаче е част от защитена територия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Европейски дневници

Зеленски подписа споразумения за сигурност с ЕС на срещата на върха в Брюксел

Част от споразуменията е кризисен механизъм в случай на руска ядрена атака.

17:38 - 27.06.2024
Кино и сериали

Създателите на "Наследници" ще правят сериала за "Хари Потър"

Авторката на бестселър романите сподели, че има големи очаквания за сериала

16:38 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)

Вместо това ще представлява България на срещата на НАТО

14:47 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024