Новият филм за Годзила се връща в ужаса на следвоенна Япония (трейлър)

Докато планираните предложения на Warner Bros. за нови погледи към света на Годзила се бавят, оригиналните създатели на франчайза, Toho, са готови с тяхната последна история за иконичното чудовище.

Става дума за Godzilla Minus One: "рестартът" на поредицата за Годзила, както го нарича президентът на Toho International. По думите му новият филм ще покаже легендарното японско чудовище в най-оригиналната му светлина: на сеещ ужас, смърт и разрушение по пътя си кайджу.

Режисьор и сценарист на филма е Такаши Ямазаки, който ще прави и специалните ефекти, които изглеждат добри. Действието се развива десетилетия преди събитията от последните филми, в следвоенна Япония, която се изправя пред нова заплаха в лицето на Годзила.

Пуснат за първи път през 1954 г., оригиналният "Годзила" е много повече от генеричен филм за чудовища. Той е брилянтен кино коментар на ядреното нападение, чиито последици в Япония по това време са изключително пресни.

Не е учудващо, че първият "Годзила" въхновява редица спинофи и сикуъли, както и че дава тласък на цяла кино вселена, обитавана от не по-малко популярните чудовища Родан, Мотра и дори американския Кинг Конг. Мнозина казват, че Годзила е метафора на ядреното оръжие, което унищожава Хирошима и Нагасаки няколко години по-рано, а някои познавачи на темата отиват и по-далеч, твърдейки, че чудовището символизира самите САЩ.

Родан, от своя страна, гигантският праисторически птеранодон, символизира заплахата, която идва от Съветския съюз.

В последвалите кино интерпретации Годзила се бие с всевъзможни извънземни, дракони, извънземни-дракони, динозаври и други гигантски врагове.

Не е тайна, че франчайзът не се радва на особен успех на западните кино пазари, макар че невинаги филмите са разработвани от Toho. Godzilla от 1998 накара феновете на оригиналната лента да се правят, че нищо не се е случило и такъв филм изобщо не се е появявал. Доста по-добре се вписа Godzilla от 2014, който бе последван от "Конг: Островът на черепа", "Годзила: Кралят на чудовищата", Godzilla VS. Kong и предвидения за догодина Godzilla x Kong: The New Empire на Адам Уингард.

Освен проекта на Уингард, в момента от Apple TV+ работят и по нов сериал: Monarch: Legacy of monsters, но още няма информация кога ще излезе по стрийминг платформите.

За сметка на това новият филм на Toho има дата на излизане (3 ноември за Япония и 1 декември за САЩ) и пълен трейлър.

Вижте го:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024