Песен на Drake и The Weeknd стана хит - но се оказа фалшификат, генериран от изкуствен интелект Снимка: © Getty Images

Drake и The Weeknd имат една от най-нашумелите песни в момента. Хитът "Heart on my Sleeve" не спира да се разпространява в TikTok, а до преди дни оглавяваше и класации в стрийминг платформата Spotify. Оказва се обаче, че двамата изпълнители нямат нищо общо с парчето, а то е плод на изкуствен интелект (ИИ).

Песента се появява за първи път в TikTok от анонимен потребител под псевдонима Ghostwriter977. Той твърди, че е използвал изкуствен интелект, за да генерира гласовете на Дрейк и Weeknd в продукцията.

"Години наред бях ghostwriter (анонимен автор на текстове - б.ред) и не ми плащаха почти нищо, само за да могат да печелят големите лейбъли. Бъдещето е тук", пише потребителят в свой коментар.

Само за няколко дни "Heart on my Sleeve" събира над 11 млн. гледания във видеоклипове в социалната мрежа и е пускана стотици хиляди пъти в Spotify. Впоследствие обаче тя е премахната от всички платформи заради "съдържание, нарушаващо авторските права, създадено с помощта на изкуствен интелект".

Universal Music Group - музикалният лейбъл, който представлява Дрейк и The Weeknd, отказват да уточнят дали записът е свален по тяхно искане. Те обаче посочват, че използването на изкуствен интелект за подобни цели "повдига въпроса от коя страна на историята искат да бъдат всички заинтересовани страни в музикалната екосистема: от страната на изпълнителите, феновете и човешкото творческо изразяване или от страната на дълбоките фалшификати, измамите и лишаването на изпълнителите от полагащото им се обезщетение", се казва в позиция на компанията.

През април тя изпрати писмо до редица стрийминг платформи за музика, включително Spotify и Apple Music, с искане да блокират инструментите за изкуствен интелект от това те да генерират мелодии и текстове от авторски песни. Звукозаписната компания изтъква, че платформите имат "основна правна и етична отговорност да предотвратяват използването на услугите си по начини, които вредят на артистите".

Изкуственият интелект продължава да се усъвършенства особено в областта на текстове, изображения и дори музика. Експерти твърдят, че технологията може да промени творческите индустрии на всички нива, като феновете, артистите и системите, които ги управляват, ще трябва да се приспособят към новите норми в движение.

Това не е първото музикално произведение на изкуството, което е реализирано с помощта на ИИ. В социалните мрежи има редица други примери. Като например Риана, която пее песен на Бионсе. Или Селена Гомес, която изпълнява песента "Cardigan" на Тейлър Суифт. Нищо, че нито една от тези две изпълнителки няма собствен оригинален запис.

Технологията успява да отдели вокалите им и да ги сложи върху други мелодии и текстове. Така за слушателите става изключително трудно да разграничат истинското от това, генерирано от ИИ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024