Почина известният американски певец Тони Бенет Снимка: © Getty Images

Един от най-известните и харесвани американски певци Тони Бенет е починал на 96-годишна възраст.

Кариерата на Бенет в поп и джаз музиката започва още през 50-те години на 20 век, като той бе възприеман като "златен стандарт" за изпълнител благодарение на артистичния си талант и безупречна техника.

Роден в Ню Йорк през 1926 г. в семейство на италиански имигранти, той започва да учи музика и рисуване, преди да бъде мобилизиран в армията през Втората световна война и изпратен в Европа. След края на войната той продължава да работи в оркестър към въоръжените сили и опитва да създаде солова кариера.

Първите му записи датират от 1950 г., но един от най-известните му хитове излиза през 1962 г. - "I Left My Heat in San Francisco".

Песента му носи първите награди "Грами" за най-добър мъжки соло вокалист и проправят пътя му към върховете на класациите за популярна музика.

70-те години водят до серия от професионални и лични неуспехи - фалит на лейбъла, който издава албумите му, тежък развод с втората му съпруга и почти смъртоносна кокаинова зависимост.

През 1980 г. синът му Дани решава да стане мениджър на музикалната кариера на баща си и да го спаси от забравата, като му осигури гостувания в MTV и Шоуто на Дейвид Летерман.

Няколко години по-късно Бенет отново записва хитови албуми, за които печели "Грами".

Едно от най-известните му постижнения бяха колекциите с дуети по класически стандарти, които той записваше в последните десетилетия с музиканти като Ейми Уайнхаус, Лейди Гага, Елтън Джон, Пол Маккартни, Стинг, Барбра Стрейзанд, Даяна Крол, Селин Дион и др.

През 2016 г. той е диагностициран с болестта на Алцхаймер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024