Може ли ерата на Путин да приключи? Прогонени руснаци се осмеляват да мечтаят за това Снимка: © Getty Images

Може ли ерата на Владимир Путин в Русия да приключи и какво следва след нея? Могат ли демократичните сили да се обединят и да направят драматични промени в политическата сцена на страната?

Близо 300 руски политици и активисти от опозицията се събраха да обсъдят тези въпроси в Европейския парламент тази седмица. Форумът в Брюксел, свикан от четирима евродепутати, беше първата подобна среща, одобрена от европейския законодателен орган и идва в момент, в който някои хора в Европа се замислят как точно ще изглеждат Русия след Путин. За събитието разказва британският вестник "Гардиън".

"Това е първият път, когато някой говори за възможността за постпутинизъм. Преди три месеца това не беше възможно. Страните от ЕС смятаха, че Путин ще бъде президент години наред, ако не и десетилетия и десетилетия... Сега възприятията се променят", казва Бернар Гета, френски евродепутат и един от организаторите на срещата.

На нея присъства и някогашният най-богат човек в Русия - Михаил Ходорковски. Той смята, че просто смяната на Путин с друг човек от неговата система няма да промени нищо.

"Този режим трябва да бъде унищожен. Няма друг път към мирно и нормално бъдеще за Русия, за Европа и за целия свят", заяви той, цитиран от изданието.

Руската опозиция отправя подобни призиви от години и често звучи по-скоро като мечтателно пожелание. Сега обаче страната е изправена пред редица санкции, напоследък на територията ѝ се осъществяват и атаки с дронове, които показват вътрешните ѝ слабости. Това навежда много руснаци в и извън страната - дали мястото на Путин в Кремъл е толкова сигурно, колкото са смятали всички.

Президентът Владимир Путин на честванията за 80-годишнината от битката при Сталинград

Андрюс Кубилюс, литовски евродепутат и бивш премиер посочва, че европейските политици, които смятат, че в Русия може да настъпи истинска демократична промяна, са малцинство.

"Ако големите европейски страни не искат да повярват във възможността за демократична Русия, което, признавам, не е толкова лесно да се повярва в този момент, си мислите, че или ... същият режим ще остане на власт завинаги ... или Русия ще се срине тотално", обяснява Кубилюс.

Някои от участниците в конференцията в Брюксел са напуснали Русия преди повече от десетилетие, докато други едва, след като Путин започна войната в Украйна. Много от тях в момента живеят в Берлин, Париж, Вилнюс, Тбилиси и други градове, които приемат руски изгнаници.

Много от тях споделят, че крахът на режима на Путин е само въпрос на време, а не на това дали ще настъпи, пише британският вестник.

"Всеки управляващ след Путин ще бъде значително по-слаб по отношение на легитимността и обществения авторитет ... режимът ще се опита да се задържи на власт, но няма да издържи дълго", казва Владимир Милов, дългогодишен руски политик от опозицията и бивш заместник-министър на енергетиката в началото на управлението на Путин.

Противниците на руския президент обаче остават разделени по въпроса как точно да си сътрудничат и как изобщо може да се стигне до края на ерата на Путин.

От срещата в Брюксел отсъстваха знакови лица, включително представители на фондацията на Алексей Навални. Те са бойкотирали много подобни събития, тъй като смятат, че това са безсмислени разговори. Отсъстваше и Иля Пономарев, бивш депутат, който е и единственият руски парламентарист, гласувал против анексирането на Крим през 2014 г.. Впоследствие той избяга в Киев, където е прие украинско гражданство.

В кулоарите на брюкселския форум мнозина признават пред журналистите на "Гардиън", че някои от дискусиите за това как да се действа в една хипотетична бъдеща Русия звучат по-скоро като вид пожелание. Но някои отбелязват и колко бързо могат да се променят нещата в страната.

"Трудно можем да се замислим, че системата може да е слаба и да ерозира... но ерозията е видима. Тези, които се движат достатъчно бързо, могат да изиграят роля в това. И, разбира се, всеки ще има възможност да загуби и главата си", коментира политологът Екатерина Шулман за ситуацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024