Преговорите за мир в Украйна приключиха без обща декларация, но със съгласие за "суверенитет" за Киев Снимка: © Getty Images

Представители на 40 държави се срещнаха в Саудитска Арабия, за да обсъдят начини и формула за прекратяването на руската война в Украйна. След няколкочасови разисквания и разговори при закрити врата срещата приключи, но не с особено голям резултат.

Европейските дипломатически кръгове съобщават, че е имало съгласие по основни точки за мирно решение, като "териториалната цялост и суверенитет" на Украйна. След срещата обаче така и не беше публикувано окончателно общо изявление.

Участващите страни включваха западни държави като САЩ, Германия и Япония, но и по-необичайни представители като Китай, Индия и Южна Африка, както и развиващи се страни.

От форума беше изключена една основна страна - Русия, която по-рано все пак заяви, че ще "следи" разговорите

Съобщава се, че Китай е участвал “активно” в дебатите и е изразил “положителни” възгледи за евентуална следваща среща от този вид. В изявлението си ръководителят на бразилската делегация Селсо Аморим призова за „истински преговори, които да включват всички страни“, включително и Русия.

"Дори ако Украйна е най-голямата жертва, ако наистина искаме мир, трябва да включим Москва по някакъв начин в този процес“, заяви Аморим, цитиран от АФП.

Дискусията за мира в Украйна се проведе на сравнително ниско ниво - темата беше разисквана от съветници по националната сигурност. Целта на срещата в Джеда беше "консолидирането на различни мирни планове" от Китай, Африка и Бразилия, например, с плана от десет точки, изготвен от Украйна, става ясно от изявление на германското правителство.

Планът на украинския президент Володимир Зеленски включва редица неща, но най-важното от тях е пълното изтегляне на руските войски от украинска територия.

Срещата се тълкуваше и като опит на Киев да изгради по-широка коалиция от дипломатическа подкрепа извън основните си западни поддръжници, като се обърне към страни като Китай, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия и други, които се опитват да поддържат отношения и с двете страни във войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Важно днес

ЕК: Инфлацията в България ще се забави, но остава над нивото за приемане на еврото

Очавканията са тази години инфлацията у нас да достигне 3,1%

13:07 - 15.05.2024
Живот

Какво събра Брайън Мей и Жан-Мишел Жар на една сцена

Фестивалът Starмus, който обединява науката и музиката, се провежда в Братислава

11:44 - 15.05.2024