Киев започва необичайни разговори за прекратяване на войната с 40 държави, но без Русия Снимка: © Getty Images

Украйна и набор от около 40 държави ще обсъждат мирното разрешаване на руската война в Украйна. Форумът се провежда в Саудитска Арабия и е на сравнително ниско ниво, като в него участие ще вземат съветниците по национална сигурност на европейските държави, САЩ, Япония, Китай, Индия, Бразилия, Турция и други.

Киев и нейните съюзници се надяват, че на срещата този уикенд ще бъде постигнато споразумение относно принципите за прекратяване на конфликта. Тя се тълкува и като опит въвлечената във война страна да си спечели подкрепата от още страни, които към момента остават встрани от войната и не заемат категорична позиция.

"Очаквам, че разговорът ще бъде труден, но зад нас е истината, зад нас е доброто", каза Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент.

От форума е изключена една основна страна - Русия. Кремъл все пак заяви, че ще "следи" разговорите.

Впечатление правят няколко държави, които са решили да изпратят свои представители. Това са Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и някои от богатите на петрол държави от Персийския залив, които се опитват да поддържат добри отношения както с Украйна, така и с Русия от началото на войната.

Много от поканените правителства обаче отхвърлят самата идея да заемат страна, тълкувайки войната като състезание между глобални сили, в което не искат да участват.

Това ще бъде и опит на Киев да изгради по-широка коалиция от дипломатическа подкрепа извън основните си западни поддръжници, като се обърне към страните от т.нар. Глобален юг.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че се надява инициативата да доведе до "мирна среща на върха" на световните лидери тази есен, която да одобри принципите, основани на неговата собствена формула от 10 точки за прекратяване на войната - план, който вече беше отхвърлен от Москва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024