Русия заплашва дисидента Олег Орлов с 3 г. затвор заради антивоенна статия Снимка: © Getty Images

Десет дни след смъртта на Алексей Навални в затвора - Русия се готви да лиши от свобода за 3 години още един от най-изтъкнатите дисиденти от съветско време Олег Орлов.

Орлов е един от първите активисти на фонда "Мемориал", основан от Андрей Сахаров и Лев Пономарьов в края на 90-те с цел защита правата на жертвите на комунистическия режим.

През 2022 г., няколко месеца след руската военна инвазия в Украйна, Олег Орлов публикува статия, озаглавена "Искаха фашизъм - получиха го".

В нея той критикува не само Кремъл за кървавата война, но и обществото, което толерира връщането към тоталитарния режим и превръщането на Русия във фашистка държава - "наполовина феодализъм, наполовина държавен капитализъм, изцяло пронизан от корупция".

"Маса хора тъгуваха по Империята, по "силната ръка", по митичния Сталин. Тези хора бяха както "по върховете" - сред "управляващите елити", чиновници, силоваци, депутати, директори на държавни предприятия, "олигарси" - така и "в низините", сред най-бедните хора. Едните имаха автомобили Maybach, имения и яхти, а другите нямаха вътрешна тоалетна в домовете си. Но всички те са безправни в самодържавната путинска система", пише Орлов в своята публикация.

През март 2023 г. 70-годишният правозащитник е даден под съд за "повторна дискредитация на армията".

Първото му "нарушение" е регистрирано още след началото на инвазията в Украйна, когато той излиза на самостоятелен протест в Москва и издига плакат с думите "Полуделият Путин тласка света към ядрена война". Тогава входната врата на апартамента му е надраскана с надпис "Z", "Колаборатор" и "Ще завършим войната".

В подкрепа за дисидента се изказва и писателят Джонатан Лител (автор на романа за нацизма "Доброжелателните"), който казва, че "хора като Олег Орлов се борят не за тази Русия, която съществува днес, а за тази, каквато би трябвало да бъде".

Орлов използва всяко заседание на съда по делото срещу него, за да напомня на руските медии за дългия списък с демократи и опозиционни лидери, вкарани в затвора заради критика срещу Владимир Путин.

Много от тях като Владимир Кара-Мурза, Алексей Горинов, Александра Скочиленко, Игор Баришников са подложени на умишлен тормоз и не получават медицинска помощ, докато здравето им се съсипва непоправимо - подобно на Алексей Навални.

През есента на 2023 г. съдът в Москва решава да наложи парична глоба на Олег Орлов в размер на 150 000 рубли (около 3000 лв.). Прокуратурата обаче обжалва, като твърди, че той трябва да лежи в затвора за "подклаждане на идеологическа вражда и ненавист".

По време на процеса, държавното обвинение дори иска да се проведе психиатрична експертиза на Орлов, "за да се анализира поведението му" и "заради обостреното чувство за справедливост, отсъствие на инстинкт за самосъхранение и позьорство пред гражданите".

Орлов настоява да бъде изцяло оправдан, защото обвинението срещу него нарушава дори Конституцията на Русия.

Тогава той заявява пред съдията, че не се разкайва нито за участието си в антивоенни протести, нито за статията си, в която сравнява режима на Путин с фашистка диктатура.

"Днес понятието "патриотизъм" е компрометирано. В очите на огромен брой хора руският патриотизъм е станал синоним на империализма. Но за мен и за много мои приятели това не е така. Според мен, на първо място патриотизмът не е гордост от държавата, а горещ срам за престъпленията, която се извършват от нейно име", казва той.

"Според мен, хората, които обичат родината си, не може да не се замислят за това, което се случва с държавата, с която те чувстват неразривна връзка. Не може да не размишляват за своята отговорност за случващото се. И не могат да не се опитват да споделят мислите си с другите. А понякога за това се налага да се плати определена цена", казва още Олег Орлов.

Съдът връща делото в прокуратурата, която започва повторно разследване и отново внася обвинението срещу него. Сега Олег Орлов е заплашен от ефективно наказание от 2 години и 11 месеца.

На последното заседание в понеделник Орлов е донесъл книгата на Франц Кафка "Процесът" и демонстративно я чете пред съдебния състав.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арести при полицейска акция срещу търговците на гласове в Бургас

Проверяват се търговски обекти за списъци с имена и оставени лични карти.

10:15 - 13.05.2024
Важно днес

Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Още двама души на 22 г. са с опасност за живота

07:33 - 13.05.2024
Важно днес

Путин отстрани военния министър Сергей Шойгу, предложи икономист на поста

Шойгу ще смени секретаря на Съвета по безопасност Николай Парушев.

22:44 - 12.05.2024
Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024