Путин размести най-лоялните си кадри: Какво означава това за войната в Украйна? Снимка: © Getty Images

Николай Патрушев е един от най-близките и най-войнолюбиви съветници на Владимир Путин. Неведнъж името му е спрягано във всевъзможни сценарии за наследник на Путин при евентуална смяна на властта в Кремъл, така както Патрушев наследи Путин като шеф на ФСБ през 2000.

Той е сред най-агресивните поддръжници на идеологията зад войната в Украйна - за всичко е виновен "Западът, който се опитва да унищожи Русия". Службите за сигурност не са просто репресивен апарат, а "ново дворянство" в Русия, според неговите възгледи.

Изненадващо за всички - късно вечерта на 12 май Николай Патрушев беше отстранен от длъжността си като секретар на Съвета за сигурност на Русия. Позиция, която той заема от 16 години, т.е. в последните три мандата от управлението на Путин.

За разлика от него, шефовете на вътрешното и външното разузнаване Александър Бортников и Сергей Наришкин запазват властта си.

Патрушев отстъпи мястото, на което досегашният министър на отбраната Сергей Шойгу трябваше да бъде трудоустроен след смяната му с Андрей Белоусов. Това се случи година след бунта на Евгений Пригожин и "Вагнер", чиято основна мишена беше именно Шойгу.

Формално, секретарят на Съвета за сигурност е с по-висок статут от този на член на Министерския съвет в Русия, но политологът Татяна Становая коментира, че институцията все повече се превръща в "резервоар за "бивши" ключови фигури на Путин".

Това са хора, които той не бива да изпуска от контрол, но и вече няма къде да урежда. Сходен с Шойгу е случаят на бившия премиер и президент Дмитрий Медведев, който през 2020 г. беше назначен за заместник в Съвета за сигурност.

За Николай Патрушев обаче "изглежда, че ще се създаде нещо ново", смята Становая.

В официалната позиция на Кремъл за разместванията не се съобщава каква е новата длъжност, на която предстои той да бъде сложен.

Версиите на руските наблюдатели:

  • възможно е Патрушев да стане ръководител на Администрацията на президента - координираща позиция, от която той би могъл да представлява Путин в различни формати.
  • възможно е да бъде обявен за "пожизнен сенатор" - длъжност, на която Владимир Путин има право да назначава когото прецени. Лансират се и версии, че оттам Патрушев може да смени и председателя на Съвет на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко.

В същия ден, в който Патрушев беше сменен като секретар на Съвета за сигурност, неговият син Дмитрий беше назначен за вицепремиер в новото правителство.

Всички погледи сега са насочени към последствията, които тези размествания ще имат за войната в Украйна.

Новият министър на отбраната Андрей Белоусов никога не е заемал позиции в армейските или силовите структури, но се смята за напълно лоялен на "каузата" на Путин. Meduza и The Bell го наричат "государственник" - или човек, който поставя на първо място интереса на държавната машина пред този на частния сектор.

Той е единственият от икономическите съветници на Путин, който през 2014 г. е подкрепил идеята му за анексиране на Крим. Вярва и в конспирацията за "обкръжението от врагове около Русия". През 2021 г. по негова идея бяха наложени мерки, с които държавата отне над 100 млрд. рубли от металургичния сектор, който беше обвинен, че източвал печалбите си от Русия в чужбина.

Путин показва, че смята да "спечели войната с военните си заводи и международните пазари", смята Александър Баунов, бивш руски дипломат, който е експерт в центъра за руски и евразийски изследвания на фондация Карнеги.

"Печелившата стратегия в този случай не се основава на мобилизация и пробиви по фронта, а на бавното напрежение върху Украйна от силата на руския военно-промишлен компекс и икономиката като цяло", казва Баунов.

Досегашният военен министър Сергей Шойгу също беше част от най-тясното обкръжение на Путин, придружаваше го в широко отразяваните в медиите ловни и конни походи в Сибир. Почти 20 г. беше ръководител на Министерството на извънредните ситуации, преди да поеме МО. Две години след началото на войната в Украйна обаче се проявиха всички слабости на руската армия - тежка корупция, недовършени мегаломански проекти за нови оръжия, неадекватно планиране и командване.

Занапред Шойгу ще бъде и заместник на президента във Военно-промишлената комисия и ще отговаря за работата на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество, която контролира търговията с оръжие.

Под въпрос остава дали ще бъде сменен и началникът на Генералния щаб на руската армия - в момента постът се заема от ген. Валерий Герасимов.

Рокадите показват, че "войната ще продължи дълго, икономиката минава на военни коловози, а руският държавен ръководител не планира никакво мирно бъдеще за себе си", коментира руската служба на BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024