Сериалът Swarm: Дебютът на Били Айлиш като актриса и смъртоносният култ към идолите

Докъде може да стигне един истински фен в манията по своите любими музиканти или актьори?

Новият сериал на Amazon "Swarm" ("Роякът") дава отговор, който едновременно разсмива и смразява кръвта.

"Swarm" е психотрилър с елементи на пародия, който се надсмива над радикализирането на съвременните поколения от попкултурни почитатели, готови на всичко за своите идоли.

Това е и актьорският дебют на Били Айлиш - носителката на "Грами" и "Оскар" за песните си този път се превръща в мистериозна и хипнотична млада жена, която стимулира психозата на главната героиня. В сериала участват още Парис Джексън - дъщерята на покойния Майкъл Джексън, която също познава от личен опит докъде може да стигне груповата обсесия по звездите. Дъщерята на Барак Обама - Малия - е автор на сценария на един от епизодите.

Създателят на сериала "Atlanta" Доналд Глоувър, който също съвместява музиката с киното, стои зад идеята за "Swarm", който се стриймва от Amazon Prime Video.

"Swarm" е директна сатира върху живота на най-верните фенове на Бийонсе, наричащи себе си "the Beehive" ("кошерът").

Сериалът разказва историята на младо чернокожо момиче на име Дре (в ролята: Доминик Фишбек), което прекарва живота си в блянове и мечти за любимата си певица.

Звездата Найджа (чийто първообраз, естествено, е Бийонсе) е модел за подражание и обожание на милиони млади жени.

Дре и сестра ѝ Мариса са обсебени от споделената любов към музиката на Найджа, като заедно поддръжат фенска страница в Twitter, посветен на култа към певицата. Дре си прави нова кредитна карта, за да може да купи билети от 1800 долара за турнето на Найджа и да направи подарък за рождения ден на сестра си - вместо да плати наема на апартамента, в който живеят.

Животът им обаче се променя, докато Мариса пораства, има нужда от самостоятелност и осъзнава разликата между реалния живот и фалшивото подхранване на култа в интернет. Когато фанатичната лоялност на Дре e поставена на тежко изпитание, момичето изпада в умопомрачение, заради което отмъщава със серия от убийства.

"Swarm" описва начина, по който престъпникът заживява в психозата си и се опитва да се самоубеди, че не носи вина за зловещите си действия.

Момичето от сериала е събирателен образ на културата на обезумелите фенове, които превръщат живота на идола си в своя втора идентичност - изпадат в екстаз от техните успехи или приемат като лична обида всяка критика, неуважение или конфликт, насочени срещу звездата.

Включването на Били Айлиш в "Swarm" е част от преплитането между реалността на шоубизнеса и фантазията.

Айлиш влиза в образа на лидер на псевдокулт, с която Дре се среща в един от епизодите, като включва собствената си харизма и магнетизъм на максимум.

Критиците сравняват образа на главната героиня с такива като Патрик Бейтман от "Американски психар", Артър Флек от "Жокерът" или Ани Уилкс от "Мизъри" на Стивън Кинг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024