След грубите обиди "Възраждане" се извини на влогърката Флора Стратиева

Финалът на Избори 2023 беше белязан медиен скандал с часовников механизъм - конфликтът между "Възраждане" и Флора - Цвета Стратиева, влогър и автор на рубрика в сутрешния блок на БНТ.

В последния ден от предизборната кампания Стратиева е изпратена от националната телевизия, за да снима закриването на кампанията на Костадин Костадинов. Срещата ѝ с електората на "Възраждане", меко казано, не приключва добре.

Репортерката е изгонена лично от председателя на партията, който заявява, че не била добре дошла на събитията на "Възраждане" и не я смятал за журналистка.

Самата тя описва грозни сцени на вербална агресия спрямо нея от страна на участници в сбирката - думите, които никой от партията не е отрекъл досега.

"Един от тях стана, посочи ме и изкрещя “Вън Доносническа България”, останалите започнаха да ме освиркват, а тези, които бяха най-близко до мен започнаха да се обръщат към мен с различни епитети, закани и квалификации като: “нахалница”, “нищожество”, “боклук мръсен”, “вън боклук” “вън мърша”, “Как не те е срам да си толкова нагла?”, “Махай се”, “Как се гледаш в огледалото бе нищожество?” и други.

Стратиева изрично уточнява, че не се е стигнало до физическа агресия, но се е принудила да си тръгне, след като "тълпата започна да скандира "до-виж-да-не" и "вън боклука".

Костадин Костадинов обявил, че "неговият „морал и хигиена“ изискват да не допуска недостойни хора и лъжци на събитията си", както Стратиева предава думите му. Председателят на "Възраждане" се е обаждал и на началниците ѝ в БНТ, за да се увери, че те са я пратили на събитието му.

Всичко това се случва на 31 март, петък. Въпреки че журналистката е атакувана персонално и грубо, докато изпълнява служебните си задължения от името на БНТ - телевизията не спомена нито дума за грозния скандал.

Нито в същия ден, нито в събота.

Зрителите на обществената телевизия разбраха, че се е случило нещо нередно, когато изборите вече бяха приключили в неделя вечер, а председателят на "Възраждане" и неговите съпартийци коментираха резултата от вота.

Водещият на "Панорама" Бойко Василев и репортерите на БНТ на терен търсеха закъснели отговори от представителите на "Възраждане" на въпроса защо са изгонили Флора. Естествено, не ги получиха.

Новината на нощта беше, че "Възраждане" се е превърнала в трета политическа сила в България, а не че 22-годишна журналистка от БНТ е унижавана и обиждана в кулминацията на кампанията.

Причината за мълчанието на БНТ преди края на изборния ден - формално - е Изборният кодекс, който забранява партийна агитация в деня за размисъл.

От разказа на Цвета Стратиева все пак става ясно, че скандалът се е случил в късния следобед на петък, 31 март, когато ръководството на телевизията все пак е имало възможност да реагира с официална позиция.

Но това не се случва. Осъждане на поведението на Костадинов се появи чак в понеделник вечер.

Няма намеса и на Съвета за електронни медии, който би следвало да не проспива случаите на политически натиск срещу журналисти на обществените медии. А и гоненето на журналисти от събития на "Възраждане" не е нещо ново - само преди 5 месеца същото се случи на пресконференция в БТА.

Цвета Стратиева публикува обяснение, в което сама обвързва недопустимото отношение на Костадинов към нея с конкретен повод - недоволството му от нейна публикация във Facebook, иронизираща "Възраждане" за предложението им за въвеждане на регистър за "чуждестранните агенти".

"Вече представлявате партия с близо 15% електорална подкрепа и действията ви имат отражение върху огромна част от българското общество. Оттук насетне ще ви се налага да се срещате с всякакви журналисти. Вие имате пълното право да им опонирате, да отвръщате със същия тон, но да ги гоните от събитията, които те са там да отразяват в професионално качество, е просто нередно", заявява тя, като коментира, че потърпевша е медийната среда.

След всичко това - Костадин Костадинов решава да се "смили" към нея, отново във Facebook. В коментар под постинга ѝ той пише, че приемал извиненията ѝ и че на свой ред се извинява.

"Заблудил съм се в преценката си за вас - вие имате достатъчно чест и доблест, за да признаете грешката си, ето защо не заслужавахте отношението ми в петък. Журналистите трябва да притежават безпристрастност и обективност - нещо, което вярвах, че при вас липсва. Оказа се, че не е така, което може само да ме радва", пише той на третия ден след скандала.

Костадинов обещава, че отношението му към "пристрастните и субективни журналисти не се е променило" и че "такива субекти на наши събития ще продължават да не бъдат допускани". Но Флора вече е "добре дошла" на всички техни сбирки.

От целия скандал не стават ясни няколко основни въпроса: Защо БНТ реши да мълчи? Къде е пределът на унижението, което обществената медия приема за "допустимо", за да не наруши тишината в деня за размисъл? Има ли и други случаи на недопустим натиск от страна на политици спрямо служители на телевизията?

Откога партийни лидери си позволяват да дават наставления на журналисти за това какво да публикуват през профилите си в социалните мрежи? И нито един урок ли не е научен в България от годините, в които се налагаше полицията да влиза в студиото на "Референдум" заради Волен Сидеров?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024