Дебати за София: Хекимян заговори за "нови стандарти". Терзиев: "Как се променят стандарти със същите хора"? Снимка: © Screenshot

Кандидатите за кмет на ГЕРБ и ПП-ДБ-"Спаси София" Антон Хекимян и Васил Терзиев се изправиха един срещу друг в първия си предизборен дебат преди местния вот за София. Пред "Дарик" в предаването на Константин Вълков двамата изложиха някои от предизборните си виждания и приоритети, като междувременно си подхвърляха и хапливи реплики и въпроси.

  • В дебата Терзиев показа познаване на числата като се започне от това колко струва един полицай от общинска полиция на бюджета на града (4 хил. лева), мине се през дължината на велоалеите в столицата (65 км. или 116 км - зависи как се броят) и се стигне бюджета, необходим за отчуждаване на частните имоти в парковете (10 млрд. лева).
  • Хекимян демонстрира добри ораторски умения и ловко избягване на въпроси за Йорданка Фандъкова. По много теми успя да разграничи от досегашните практики, а по други прибягна до популистки послания от типа "ще се допитаме до гражданите", "ще водим диалог с обществото", или "ще обсъдим с родителите" - по повод на въпрос за здравословната храна в детските градини. Част от тактиката му беше прехвърляне на отговорността от общинското управление към централната власт.

И двамата кандидати опитаха да разменят лични критики, но форматът не позволяваше влизането им в диалог.

Първият конфликт между претендентите дойде покрай темата с продължаващия (с години) ремонт на централната ул. "Шишман". Хекимян обясни, че мотивацията му да се бори за кметския пост е свързана с това, че от години е работил за решаването на проблемите на хората в столицата, а сега иска да го прави "по друг начин".

скам да работя за София. Да бъдат въведени стандарти - в строителството, в заложените материали, във финалния контрол, за да няма ремонт на ремонта. Да прекратим [тези] стари практики", каза журналистът.

Тук Терзиев реторично попита на чие управление се дължат тези "стари практики" и проблеми:

"Аз се питам кой е отговорен за тях? Кой е в управлениеto? Как се променят стандарти със същите хора? Стандарти има, те не се спазват много пъти", заяви той.

Доскорошният директор на новините в bTV на няколко пъти се опита да покаже дистанцираност от ГЕРБ - формацията, която го е издигнала за кмет. Той се определи като представител на партията, но в същото време и като "независим човек". Хекимян призна, че в столицата има проблеми, но се въздържа от директни критики по адрес на дългогодишната кметица Йорданка Фандъкова.

От своя страна, Терзиев обвини кандидата на ГЕРБ, че не поема никаква отговорност за управлението на партията до момента и "претопля" стари предизборни обещания.

"Аз с възмущение стоя и слушам как не се поема никаква отговорност за това, което се случва. Вие сте представител на тази партия. Кой да поеме тази отговорност? В крайна сметка ГЕРБ са ви издигнали, вие стъпвате на тяхната програма. Това, за което Вие говорите, са обещания на г-жа Фандъкова от 2015, 2019 г. и сега през 2023 г. ги претопляте", заяви кандидат-кметът на ПП-ДБ.

"Не претоплям обещания. Екипът, с който ще работя, се съобразява с нещата, които искам да заложа като приоритети и те са свързани със стандартите", отвърна му Хекимян. Въпросният "екип" беше споменат още много пъти, но в нито един момент на интервюто не се разбра кой е в него.

Журналистът се опита да контрира опонента си също по партийна линия, като нападна "Продължаваме промяната" (ПП), въпреки че формацията няма представител в Столичната община. Конкретната тема беше транспортът.

Хекимян: "Защо само допреди година "Продължаваме промяната" искаха увеличаване на цената на билета, разреждане на линиите, включително и спиране на някои от тях точно заради проблемите с финансирането?"

Терзиев: "По спомени ПП няма представители в Общинския съвет. Там е г-н [Борис] Бонев от "Спаси София" и 12 общински съветници от "Демократична България". Или бъркам?"

Кандидатът на ГЕРБ оправда неточното си изказване, като каза, че говорил за "централното управление", което отговаряло за София в нейните "трудни моменти". Хекимян освен това пропусна да отбележи, че повишаването на цените на обществения транспорт в столицата стана с гласовете и на общинските съветници от ГЕРБ, СДС, партньорите им от "Патриоти за София"

Двамата си размениха и още хапливи реплики на тема инвестиции.

Хекимян: За да може хората да слизат в подлезите с тротинетките и да се качат отново горе, трябват инвестиции.

Терзиев: Радвам се, че г-н Хекимян говори за инвестиции, тъй като тази тема "Инвестиции и финанси" ми е много централна и много любима.

Х: Само тя ли ви е силната, г-н Терзиев?

Т: Не, но понеже се занимавам професионално с инвестиции разбирам, че за всяка добра идея трябва да има финанси.

Хекимян отново отрече за каквато и да било политическа зависимост, докато е заемал поста на директор "Новини" в bTV и дори каза, че може да "гарантира" за своята политическа обективност и безпристрастност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как майките на деца до 2 години могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024