True Detective отново е тук: Ще успее ли Джоди Фостър да върне славата на един от най-добрите сериали?

След близо 5 г. пауза един от най-оригиналните сериали True Detective се завръща с нова енергия и нов актьорски състав на 15 януари - и обещава да върне мрачните тръпки от ужаса, който пропиваше сюжета в страхотния първи сезон.

Джоди Фостър е в главната роля, но е и изпълнителен продуцент на новите епизоди. В екипа на продуцентите влизат и легендарните Матю Макконъхи и Уди Харелсън, благодарение на които сериалът се сдоби с огромната си слава през 2014.

Ник Пицолато, който е създател и сценарист на поредицата, също е част от продуцентския екип, а режисурата този път е поверена на Иса Лопес. Още преди да получи предложението от HBO за True Detective, тя вече е обмисляла да създаде "модерен уестърн върху леда" - идея, която доста се доближава до концепцията за сезона.

"Флиртът" на True Detective с окултното, както го наричат в Den of Geek, ще се прояви и в новия сезон с Джоди Фостър и Кали Райс.

Двете ще разследват странното изчезване на хора в безкрайната зима на Северозападна Аляска, след като по-ранните части от антологията се фокусираха върху Луизиана, Лос Анджелис и региона на Озарк.

Формулата на успеха в криминалния жанр е ясна: комбинацията между двама брилянтни, макар и привидно несъвместими партньори, превръща разплитането на загадките зад престъпленията по-интригуващо от всичко друго на света.

Героинята на Фостър се "задушава" в малкото селище Инис, "на края на света", след като вече е имала успешна кариера в най-големия град на щата. В контраст - нейната партньорка се чувства в свои води точно тук, в родното си място.

Миналото и опитът им са напълно различни, но това не им пречи да бъдат изненадващо добър екип. Самата Джоди Фостър иронизира своята героиня, като я определя като "ужасен човек" - но подсказва, че зад трудния характер има дълбока предистория.

"Ще видите откъде идва и с какво се бори, каква буря бушува в нея и откъде идва защитата и обичта към партньора ѝ във филма", казва Фостър.

Едно от вдъхновенията на Лопес за сюжета се оказва риалити шоуто "Alaska Troopers", което показва истинският живот на полицаите в най-откъснатите райони на северния щат.

Дистанцията от останалия свят не изолира местното население от сериозни проблеми като зависимост от алкохол и наркотици, изолация и депресия, включително сред младите хора.

70% от жителите на тези градчета са от коренното население, инупиаки. Режисьорката си сътрудничи с местна организация, чрез която събира истинските истории и особености на местните.

В True Detective: Night County зимата е периодът, в който мракът продължава със седмици, а ледът превръща всяко действие в логистичен кошмар.

"В края на първия сезон на True Detective можеш да се замислиш "Какво се случи тук? Дали просто една група тотално побъркани хора в Луизиана вършат тези отвратителни престъпления, или всичко се дължи на ритуала, който е отворил вратата към Жълтия крал? Дали Коул го вижда накрая, или мозъкът му е напълно опържен от наркотиците?". Всеки можеше сам да си отговори и за мен това беше перфектно", казва Иса Лопес.

Тя поставя сходна дилема и в новия си сезон: Дали Инис е място, в което "воалът между нашия свят и отвъдното е много тънък", или безкрайният студ и тъмнина са повредили разсъдъка на обитателите му?

Операторът е Флориан Хофмайстер, който спечели "Оскар" за филма "Тар" с Кейт Бланшет.

"И двамата с него бяхме стигнали до идеята, че вместо да се борим срещу тъмнината, трябва да я оставим да се прояви. Дори при интериорните сцени имаме дълбоко черни цветове. Целият дух на сериала е, че хората могат да видят само една част от реалността", казва Иса Лопес.

В главните роли влизат още Кристофър Екълстон от Doctor Who, Фиона Шоу от Killing Eve и др.

Как тази философия ще се претвори върху екрана - ще можем да видим съвсем скоро. Първият епизод на True Detectivе: Night Country излиза тази нощ (15 януари) по HBO и HBO Max, a финалът ще е на 24/25 февруари.

Джоди Фостър Джоди Фостър се е страхувала, че ще остане без работа на 40 г. Днес тя е звездата в True Detective

Сериалите, които ще гледаме през януари 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024