Джоди Фостър се е страхувала, че ще остане без работа на 40 г. Днес тя е звездата в True Detective Снимка: © Getty

На 61 години Джоди Фостър се забавлява повече отвсякога професионално.

Тя е в главната роля на един от най-престижните сериали на HBO - криминалната антология True Detective, чийто четвърти сезон ще можем да гледаме на 15 януари.

Последният ѝ филм, който излезе преди месец, получи високи оценки от кинокритиците и разказва действителната история на световноизвестната плувкиня Даяна Наяд.

Фостър е на сцената от 3-годишна възраст, а на 6 вече участва в първия си филм. На 10 г. тя играе в "Алис не живее вече тук", под режисурата на Мартин Скорсезе, a едва на 14 г. получава първата си номинация за "Оскар" за ролята си в "Шофьор на такси".

Когато се снима в "Мълчанието на агнетата" (1991 г.), Джоди Фостър вече има сериозна репутация, защото има "Оскар" за най-добра актриса в "Обвинената" (1988 г.).

През цялото време обаче Фостър се е опасявала, че кариерата ѝ в Холивуд ще приключи безвъзвратно, когато премине определена възраст.

Майката на Джоди Фостър ѝ е повтаряла, че когато стане на 40 г., няма да работи никога повече, така че трябва да участва в колкото може повече филми, докато е млада.

По ирония на съдбата днес, когато актрисата е на 61 г., тя признава, че никога не е била по-заета. А филмите, които е снимала между 16 и 22-годишна възраст, са я карали да се чувства "най-странно".

Джоди Фостър споделя в интервю за W Magazine, че изпитва особено удоволствие, докато навлиза в шестото десетилетие от живота си - най-вече заради това, че се е освободила от личните си предразсъдъци и тревоги от по-ранните си години.

Но и киноиндустрията вече променя досегашните си стереотипни нагласи към снимането на филми с по-възрастни актриси.

Скоро в HBO Max излиза "True Detective: Night Country", в който за първи път детективското дуо е съставено от две жени. Фостър играе едната героиня - Лиз Данвърс.

Джоди Фостър в True Detective: Night Country

Актрисата признава, че е гледала всички сезони на сериала, но четвъртият в който тя участва) ѝ е любимият. В него действието се развива в Аляска, но снимачният екип в действителност е в Исландия.

Джоди Фостър споделя, че е било смразяващо студено, но все пак обожава преживяното.

„Сериалът носи усещането, че си здраво стъпил на земята. В същото време има и доста хумор като за сериал със зловещ контекст и плашещи моменти. (Новият сезон) наистина може да ви доближи до преживяването на местното население. Много от хората, които живеем в останалите щати, не знаем какво се случва тук", казва тя.

Другата важна роля на Джоди Фостър е в биографичния "Наяд" (Nyad) - за плувкинята на дълги разстояния Даяна Наяд.

Това е жената, която през 1979 г. преплува 164 км. от Северен Бимини през Бахамските острови до Джуно Бийч, Флорида. На 73-годишна възраст Наяд прерпиема и петия си опит да премине от Хавана до Кий Уест във Флорида (над 160 км).

Филмът е достъпен в Netflix. В него Фостър играе Бони Стол - треньорката и най-добра приятелка на Даяна Наяд (в ролята: Анет Бенинг).

Джоди Фостър като Беки Стол - треньорката на Даяна Наяд във филма "Nyad"

„Има нещо наистина красиво в тяхното дългогодишно приятелство. Те се познават от над 40 години. Били любовници като млади, а после са останали заедно като семейство. Виждат се всеки ден - дори днес", коментира Фостър.

Актрисата е познавала истинските Бони и Даяна Наяд от години. Срещала ги е на „коледни партита и барбекюта", като казва, че ги е намирала за странни и интересни личности.

Самата Фостър обаче не си пада по плуването и това да си потапя главата под вода. Така че ролята на треньорката, която не трябва да влиза във водата, ѝ идва добре.

„Всичко, което трябваше да направя, бе да застана на лодката и да крещя.", шегува се актрисата.

Самоиронията и откровеността са сред чертите, които Фостър придобива с огромния си професионален опит.

„На 12 години вече бях снимала много повече филми от Де Ниро и Скорсезе", казва Фостър пред W Magazine и добавя, че когато се е появила с късите си панталонки и обувки на платформи на снимачната площадка на "Шофьор на такси", двамата „определено се уплашиха" от това, че ще трябва да работят с момиче като нея.

Днес тя говори открито за преживяванията си във времената, в които се е чувствала неуверена в бъдещето си.

Петдесетте години не са комфортни, особено за една актриса. Хората не знаят какво да правят с теб. И ти не знаеш какво да правиш със себе си. Напълно губиш представа за значение си в света. Само се опитваш да се състезаваш с миналото си и с онзи човек, който някога си бил.

И изведнъж се случва идеалното нещо: на 60 осъзнаваш, че не ти пука за всички неща, които са те притеснявали на 50. Започваш да подкрепяш другите хора, защото знаеш, че времето не е твое. Има нещо хубаво в това да бъдеш по-мъдрият човек в компанията. Много по-забавно е", казва Фостър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024