Управляващото мнозинство предлага да се дарят дефектни ракети на Украйна Снимка: © Народно събрание

Управляващото мнозинство в парламента от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлага решение за изпращането на нова военна помощ за Украйна, която да включва боеприпаси и неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К).

Проекторешението вече е в деловодството на Народното събрание, а негови вносители са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Христо Гаджев. Депутатите от трите партии искат то да бъде задвижено максимално бързо и още днес да бъде разгледано на извънредно заседание на комисията по отбрана.

Посочва се, че става въпрос за зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К). Идеята е те да бъдат изпратени на Украйна, която сама да ги ремонтира и използва. Според депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев те не могат да бъдат ремонтирани в България.

В проекторешението е описано, че Министерството на отбраната е провело процедура за поддръжката на зенитно-ракетен комплекс C-300, но в хода ѝ е станало ясно, че боеприпасите не могат да бъдат поправени тук. Не могат да бъдат и ползвани, без да се създаде опасност за живота на българските военни. Това е основният мотив на управляващото мнозинство да ги предложи като военна помощ за Украйна.

Освен ракетите, кабинетът предлага и изпращането на муниции за стрелково оръжие - патрони с калибър 5.56х45 мм.

Идеята не се хареса на представителите на БСП, които са едни от най-големите критици на помощта за въвлечената във война страна. Те поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев, когото обвиниха за предложението.

През юли Народното събрание прие с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС изпращането на около 100 бронетранспортьора за Украйна, като се очаква много скоро да бъде подписано окончателното споразумение между двете страни и бронираните машини, които са с отпаднала необходимост за МВР, да бъдат изпратени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024