VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба Снимка: © Instagram, Hailey Bieber

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

Тази седмица е моят дебют - aз съм Рая Ваташка, стажант в редакцията на "Булевард България". На 22 юни ставам на 22 години и сега четете 22-рото издание на рубриката “GenZ дневници”, в която представител на нашето поколение споделя 5-те новини от седмицата, привлекли вниманието му.

Baby Bieber On The Way!

След като няколко месеца го пазеха в тайна, миналата седмица Джъстин и Хейли Бийбър обявиха публично, че очакват първото си дете. На 9 май със съвместен пост в Instagram, те споделиха видеоклип и няколко снимки, на които двамата участват в церемония по подновяване на обета си за вярност.

На видеото се вижда как Джъстин прави снимки на бременната си съпруга с фотоапарат, кадър на целувка между двамата бъдещи родители, както и на понаедрелия корем на Хейли.

През 2010 година Джъстин Бийбър избухна с песента си “Baby, baby, baby, ohh like”. Днес, 14 години по-късно, заглавието добива различен смисъл.

За радостната вест на семейство Бийбър аз разбрах на следващия ден (10 май) на фона на друга подобна новина. Дъщерята на българската водеща Гала – Мари Константин – също обяви, че чака първо дете.

And Just like that Гала ще става Баба. “Можем да се обзаложим, че коремът ми не е от козунаците”, написа дъщеря ѝ.

Кан 2024 и българската следа

С тържествена церемония и традиционния червен килим беше открито 77-ото издание на филмовия фестивал в Кан. Едни от най-известните и талантливи режисьори, актьори и сценаристи на нашето време могат да бъдат видени по крайбрежния булевард “Кроазет.” Събитието ще продължи до 25 май.

Председател на тазгодишното жури е режисьорката на филма „Барби” Грета Гъруик. Заедно с актрисата от филма "Убийци на цветната луна" Лили Гладстон, едно от момичетата на "Джеймс Бонд" – Ева Грийн, испанския режисьор Хуан Антонио Бейона и турската сценаристка Ебру Джейлан са сред членовете на журито.

Фестивалът дава възможност на филмови звезди и известни личности да преминат по червения килим на предварителните прожекции и гала вечерите. Беше представен дебютът на Франсис Форд Копола "Мегаполис" с Адам Драйвър и Обри Плаза, както и премиерата на "Furiosa: Сага за Лудия Макс” с Аня Тейлър-Джой.

Българското участие тази година, като част от селекцията "Особен поглед”, е филмът “The Shameless” на режисьора Константин Божанов. Той е копродукция между България, Франция и Швейцария, а музиката е дело на композитора Петър Дундаков.

Криминалната драма е снимана в Индия, а в главните роли влизат актрисите Анасуея Сенгупта и Омара Шети. Историята разказва за забранената любов между две жени с различно минало, но сходна съдба.

От 1946 година насам фестивалът в Кан представя творби от цял свят и награждава най-добрите филми. Тази година актрисата Мерил Стрийп получи почетната "Златна палма". Наградата ѝ бе връчена в чест на нейното “неоспоримо място в историята на киното”.

На модния подиум видяхме Гъруик, облечена с рокля на Maison Margiela, Тейлър-Джой в пълен блясък с тоалет Dior по поръчка, както и Наоми Кембъл, която се радава на момента с блестяща секси рокля Chanel. За да видите всички най-добри визии от събитието, предлагам да разгледате галерията на “Булевард България”

Изкуственият интелект vs. Евровизия 2024

“Снимка" на тазгодишни участници в Евровизия доби популярност през Facebook и стана обект на негативни коментари. На нея петима аскетични мъже с дълги коси, поли, татуировки и измъчен външен вид се снимат на логото на конкурса, а клетият Facebook потребител трябва да разбере, че всичко, което съдържа “евро” в името си е неизчерпаем източник на джендъризъм и морален разпад.

Оказа се, че изображението е създадено с изкуствен интелект (ИИ), показа проверка на платформата Factcheck.bg.

Видими са редица визуални дефекти, присъщи за подобни измамни снимки. Проверката е осъществена с три различни инструмента за засичане на изкуствен интелект в изображенията. От Factcheck.bg са категорични, че то е генерирано чрез ИИ.
На снимката присъстват нереалистични елементи като текстови елементи, които показват разфокусирани букви и несвързан текст.

Визуални несъответствия има и при ръцете на изобразените хора - те са безформени или в неестествена позиция. ИИ все още изпитва затруднения в изобразяването на ръце и надписи.

Quick reminder: Не вярвайте на всичко, което виждате в интернет.

И моля, не плюйте по абитуриентите

Още една територия, която предизвиква гневни коментари и разделение в социалните мрежи. Тази седмица започна изпращането на абитуриентите от училище или, иначе казано, тържеството, предшестващо бала.

Видях видеоклип, на който ученици от столичната 2 АЕГ “Томас Джеферсън” празнуват своето изпращане. Пред сградата на училището абитуриентите извикали оркестър, който да свири, а те видимо се забавляват.

Ще спестя коментарите, които прочетох. Само ще кажа, че под видеото се излива доста хейт. Като бивш възпитаник на Втора английска мога да кажа, че има причина училището да е в класацията “Топ 10 на столичните гимназии”.

Гимназията винаги се е славила с високи академични успехи и благотворителни дейности. Когато аз учех там, редовно имаше благотворителни базари, кутии за дарения и събития в помощ на човек или кауза.

Именно абитуриентите от това училище са събрали благотворително сума от над 11 000 лева и са я дарили на детското отделение на болница “Царица Йоана - ИСУЛ”. Преди дни, на 14 май, се проведе и благотворителен баскетболен мач в НС “Васил Левски” София – също инициатива на 2 АЕГ. Целта беше да се съберат средства за баскетболния отбор на колички БКХИК “София-Балкан”.

“А вие, дето се възмущавате и плюете под този клип, какво направихте за обществото, за да се промени то?”, пише във Фейсбук майка на един от дванайсетокласниците и фотограф на тържеството.

Финалът на Hell’s Kitchen 6

Оставих тази новина да бъде последна, защото съм наясно, че има хора, които не харесват предаването и не одобряват на моменти поведението на шеф Виктор Ангелов. Ако спадате към тях, следващите редове не са за вас.

Гледам формата още от първия сезон и винаги съм го харесвала. Като човек, който обича да готви, си открадвам по някоя рецепта. Интересни са ми също термините и тънкостите в кулинарията.

Победителят в шестото издание на готварското реалити е…Лъчезар Чоткин. На второ място остана Станислав Димитров, когото шеф Ангелов определи като участника с най-голям напредък (и според мен е така). Въпреки че моят фаворит беше Димитър (бронзовият медалист), фактът, че спечели Чоткин, не ме натъжава.

Финалната резервация в червена и синя кухня протече доста странно. Червеният отбор, ръководен от победителя Чоткин, работи под пара през цялото време. Докато Станислав и синият отбор запазиха самообладание и готвеха спокойно. Дори аз самата в момента не мога да преценя кой подход беше правилният.

И двамата претенденти за голямата награда готвеха с почти еднакво темпо, но Чоткин беше една идея по-бърз и пръв удари звънеца за сервиране на храната. Зрителите на предаването обаче не пропуснаха да поспорят във Фейсбук страницата на предаването кой е по-достойният да спечели.
Може би Чоткин победи, защото е винаги енергичен, има хъс и никога не падна духом и не загуби вяра в себе си. Този сезон беше наистина цветен – много готвене, много изпитания, много разочарования (когато шеф Ангелов ‘напусна’ Кухнята на Ада) и много любов. И екипът, и зрителите определят шестото издание като “Сезонът на любовта”.

Знаете за какво говоря – двойката Симона и Димитър, както и Чоткин и Камелия, които се откриха, благодарение на предаването. За мен беше вълнуващо да наблюдавам развитието на отношенията им, както и на готварските им умения. Ако споделяте същите емоции – пишете ми, може да бъдем приятели.


*Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната (Обновена)

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024