„Забранено съдържание“ навлече седма глоба на Wikipedia в Русия от началото на 2023 г. Снимка: © Getty Images

Руски съд глоби фондация Wikimedia, която е собственик на свободната енциклопедия Wikipedia, с 2 млн. рубли (24 510 долара) за това, че не е изтрила „забранено съдържание“, свързано с руската армия, съобщи „Интерфакс“.

В доклада се казва, че това е седмата санкция за Wikimedia през 2023 г. за това, че не е премахнала забранената според Русия информация. Така общият размер на глобите вече възлиза на 8,4 милиона рубли.

Последната санкция е за това, че не е била премахната статия за военна част, която съдържа „класифицирана военна информация“ за нейното местоположение, състав и оборудване, включително информация, свързана с хода на войната в Украйна, наричаната от Русия „специална военна операция“.

Wikimedia не е коментирала казус, пише Reuters. По-рано фондацията заяви, че информацията, от която се оплакват руските власти, е с добри източници и в съответствие със стандартите на плаформата.

Wikipedia е един от малкото оцелели независими източници на информация на руски език, след като държавните репресии срещу онлайн съдържанието се засилиха след нахлуването на Москва в Украйна миналата година. Много международни медии изтеглиха своите журналисти от страната, след като тя въведе опасен закон срещу разпространението на „неверни“ новини, а платформи като Facebook бяха забранени скоро след началото на руската агресия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024