Защо Renault кръсти новия си SUV на стария френски боен самолет Rafale? Снимка: © Renault

Френският автомобилен гигант Renault има дълга история, която през 30-те години на 20-ти век прави завой и към авиацията. Този щрих днес намира отражение и в най-новия купе-крооувър от най-висок клас на марката. Компанията показа първи изображения на SUV модела и обяви името му – Rafale, също като на известния френски боен самолет от миналото.

Името Rafale е пропито с история на рекорди и напомня за най-престижните постижения на нацията в авиацията. Кръстен на едноименния изтребител, новият модел на Renault идва като намигване към миналото, но цели да помогне на компанията да затвърди посоката на бъдещето си. SUV моделът е част от мащабното обновление на групата с цел увеличаване на маржовете.

Автомобил с хибридно задвижване, той е един от 18-те премиери, планирани от групата Renault до края на 2025 г. Според източник, близък до компанията, превозното средство се сглобява в Паленсия, Испания, заедно с Austral и Espace.

От Renault отказват да коментират подробности по темата. Но пък открехват вратата към избора на името.

„Малко хора знаят това, но името Rafale принадлежи на Renault“, разказва Силвия Дос-Сантос, ръководител на стратегията за наименования в маркетинговия отдел на Renault.

Връзката на Renault с авиацията

В началото на 20 век Renault е пионер в създаването на бутални двигатели не само за автомобили, но и за влакове и дори самолети.

Едноименният основател на компанията Луи Рено е запален по авиацията и осъществява придобиването на френския производител на самолети Caudron през 1933 г. След това той създава Caudron Renault и преименува всички самолети на Caudron, използвайки термини, свързани с вятъра: C460 става Rafale (френската дума за порив) през 1934 г., C500 става Simoun (симун - пустинен вятър), C640 става Typhon (тайфун) и C714 – Cyclone (циклон).

Първият Rafale в историята, Caudron Renault C460, е едноместен състезателен самолет. Той е проектиран да разбива рекорди и са произведени само няколко, което създава риск да остави самолета в забрава. Но стилистичната смелост на авангардната аеродинамика на самолета и неговите изключителни характеристики оставят своя отпечатък в историята на авиацията, превръщайки модела в легенда.

Притежавано от автомобилната група от 1936 г., името Rafale – използвано и от изтребителя на Dassault Aviation по силата на т.нар. споразумение за „съвместно съществуване“ – е носено от самолета, с който шампионката Хелен Буше счупи рекорда за скорост за жени за разстояния над 1000 км, достигайки 445 км/ч през 1934 г.

Известната авиаторка загива същата година на 26-годишна възраст на борда на самолет Caudron C.430 Rafale, който се разбива в гора в Ивелин, недалеч от тренировъчните писти на летището Caudron Renault в Гианкур, където оттогава е създаден техноцентърът на производителя.

Освен името, Renault Rafale черпи и от дизайна, характерен за авиацията – поне доколкото формата му залага на аеродинамиката и е проектирана така, че да спомогне за пъргавината на колата. Новият модел SUV на френския производител ще представлява върха на гамата на компанията и неслучайният избор на име идва, за да илюстрира стратегията на марката в D сегмент.

За мнозина самата дума веднага навява определени асоциации – подсъзнателно напомняйки за цяла вселена и по-специално за авиацията. „През 30-те години на миналия век Caudron Renault тества технологии в авиацията, които след това ще използват за разработване на бъдещи автомобили – както Формула 1 сега е източник на технологии за настоящите автомобили“, обяснява Силвия Дос-Сантос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024