"Обречени сме да забравим. И да бъдем забравени..." - първият тийзър на "φ1.618" вече е тук.

Дебютният пълнометражен игрален филм на Теодор Ушев съвсем скоро ще бъде в кината, макар още да няма точна дата за премиерата.

"96 минути философска приказка - това могат да очакват зрителите", каза за “Булевард България” режисьорът.

Лентата е дистопия - нещо, което досега не е правено в българското кино. Сюжетът е базиран на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров - автор на "Дзифт" и "Цинкограф", които също са екранизирани.

Попитахме Теодор Ушев дали читателите ще бъдат изненадани, когато видят историята на голям екран: “Разбира се, ние направихме приключенски филм“, а романът на преподавателя по философия в Американския университет е философски, литературен.

В главните роли във "φ1.618" влизат носителят на четири награди "Аскеер" Деян Донков и младата актриса Мартина Апостолова, която получи приза за "Европейска изгряваща звезда" на Берлинале 2020. Зрителите ще имат възможност да видят в други образи още Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова и Николай Станоев.

Събитията се развиват в далечното бъдеще, в което биологически съвършените хора, био-титаните, се готвят да напуснат Земята. Тъй като те са безсмъртни, женският пол се оказва ненужен и се планира в Космоса да бъде отнесена само мостра на жена. Главните герои Криптон и Гаргара се впускат в серия от приключения, изобразяващи борбата между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

На официалното представяне на книгата "Пумпал" през 2017 година присъстват и илюстрации на Ушев, вдъхновени от нея. Тогава Тодоров казва пред БНТ, че показва творбата си на режисьора и аниматор още на ранен етап: "Това не е някаква специална изложба, а са виждания, идеи и представи за герои, обекти и локации за бъдещ филм."

Още през същата година проектът за лентата печели конкурс за финансиране от Националния филмов център. Получава подкрепа и от канадския фонд.

Снимачният процес се провежда в солниците в Бургас и в замъка в Равадиново през 2020 година след първата коронавирус вълна. Ушев изработва анимираната част от филма в Канада, където е базиран.

Владислав Тодоров участва като сценарист и е продуцент заедно с Орлин Руевски, а оператор е Емил Христов, работил по множество филми, сред които "Каръци", "Love.net", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и "Дзифт".

Теодор Ушев бе номиниран за "Оскар" в категория "Най-добър анимационен късометражен филм" за "Сляпата Вайша" през 2017 година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море