10 дни след преизбирането на Ердоган турската лира поевтиня до нов рекорд Снимка: © Getty

В сряда турската лира поевтиня със 7 % до рекордно ниско ниво в най-голямата си дневна разпродажба от историческия срив през 2021 г. насам. Това се случва на фона на очаквания завой към по-ортодоксални политики от страна на новото правителство.

Лирата е подложена на натиск, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран на 28 май. Днес един долар се разменяше за 23,16 лири. С поредното падане на курса загубите на валутата през тази година достигнаха повече от 19%.

През уикенда Ердоган обяви новия си кабинет и назначи за финансов министър Мехмет Шимшек, бивш заместник министър-председател, който е добре познат и приет от чуждестранните инвеститори. Появата му в състава на правителството вдъхна надежда за завой, а по-късно самият той заяви, че икономическата политика трябва да се върне на „рационална“ основа.

Довереник от разузнаването и топ икономист: Новият кабинет на Ердоган вещае промени

Пазарите са очакване и на назначаването на нов управител на централната банка на мястото на Сахап Кавчоглу, който последно ръководеше процеса по намаляване на лихвените проценти като част от неортодоксалната политика на Ердоган.

„Наблюдаваме нормализиране на политиката“, каза Тим Аш от BlueBay Asset Management, според когото има сигнали за връщане към рационална политика.

През тази година – на фона на предстоящите избори – Централната банка на Турция е похарчила почти 30 милиарда долара, за да поддържа стабилен курса на лирата, тласкайки валутните си резерви на отрицателна територия за първи път от 2002 г.

Някои анализатори очакват лирата да отслабне до 25-28 спрямо долара.

Завръщане към нормалността

Под натиска на Ердоган, сам определил себе си се като „враг“ на лихвените проценти, централната банка намали основния си лихвен процент до 8,5% от 19% през 2021 г., за да стимулира растежа и инвестициите. Но това предизвика рекордна криза на лирата през декември 2021 г. и изпрати инфлацията до 24-годишен връх над 85% през миналата година.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер в периода 2009-2018 г., сигнализира за отдалечаване от неортодоксалните намаления на лихвите въпреки високата инфлация, които доведоха до над 80% ерозия в стойността на лирата за пет години.

Ердоган обмисля да назначи за управител на централната банка Хафизе Гайе Еркан, висш финансов мениджър в САЩ, която е работила във фалиралата наскоро американска регионална банка First Republic.

Кадровите промени дават надежда за връщане на връщане на доверието у чуждестранните инвеститори. Пазарни наблюдатели обаче предупредиха, че в миналото Ердоган се е обръщал към конвенционални политики само за да промени мнението си скоро след това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024