10 дни след преизбирането на Ердоган турската лира поевтиня до нов рекорд Снимка: © Getty

В сряда турската лира поевтиня със 7 % до рекордно ниско ниво в най-голямата си дневна разпродажба от историческия срив през 2021 г. насам. Това се случва на фона на очаквания завой към по-ортодоксални политики от страна на новото правителство.

Лирата е подложена на натиск, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран на 28 май. Днес един долар се разменяше за 23,16 лири. С поредното падане на курса загубите на валутата през тази година достигнаха повече от 19%.

През уикенда Ердоган обяви новия си кабинет и назначи за финансов министър Мехмет Шимшек, бивш заместник министър-председател, който е добре познат и приет от чуждестранните инвеститори. Появата му в състава на правителството вдъхна надежда за завой, а по-късно самият той заяви, че икономическата политика трябва да се върне на „рационална“ основа.

Довереник от разузнаването и топ икономист: Новият кабинет на Ердоган вещае промени

Пазарите са очакване и на назначаването на нов управител на централната банка на мястото на Сахап Кавчоглу, който последно ръководеше процеса по намаляване на лихвените проценти като част от неортодоксалната политика на Ердоган.

„Наблюдаваме нормализиране на политиката“, каза Тим Аш от BlueBay Asset Management, според когото има сигнали за връщане към рационална политика.

През тази година – на фона на предстоящите избори – Централната банка на Турция е похарчила почти 30 милиарда долара, за да поддържа стабилен курса на лирата, тласкайки валутните си резерви на отрицателна територия за първи път от 2002 г.

Някои анализатори очакват лирата да отслабне до 25-28 спрямо долара.

Завръщане към нормалността

Под натиска на Ердоган, сам определил себе си се като „враг“ на лихвените проценти, централната банка намали основния си лихвен процент до 8,5% от 19% през 2021 г., за да стимулира растежа и инвестициите. Но това предизвика рекордна криза на лирата през декември 2021 г. и изпрати инфлацията до 24-годишен връх над 85% през миналата година.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер в периода 2009-2018 г., сигнализира за отдалечаване от неортодоксалните намаления на лихвите въпреки високата инфлация, които доведоха до над 80% ерозия в стойността на лирата за пет години.

Ердоган обмисля да назначи за управител на централната банка Хафизе Гайе Еркан, висш финансов мениджър в САЩ, която е работила във фалиралата наскоро американска регионална банка First Republic.

Кадровите промени дават надежда за връщане на връщане на доверието у чуждестранните инвеститори. Пазарни наблюдатели обаче предупредиха, че в миналото Ердоган се е обръщал към конвенционални политики само за да промени мнението си скоро след това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024