Довереник от разузнаването и топ икономист: Новият кабинет на Ердоган вещае промени Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви новия си кабинет след пищна церемония по встъпване в длъжност в събота, отбелязвайки началото на третото си десетилетие начело на държавата. В състава на правителството са запазени само двама от досегашните министри, а избраните фигури подсказват връщане към ортодоксална икономическа политика и „мускулеста“ дипломация.

На първо място впечатление прави завръщането на Мехмет Шимшек, който преди години бе мнистър на икономиката и вицепрезидент на Ердоган. Той е един от най-уважаваните икономически експерти на страната в международен план. Сега той ще оглави финансовото министерство и това според анализаторите е знак за потенциална нова посока на управление на Ердоган.

Предишният петгодишен мандат на държавния глава бе белязан от все по-неортодоксална икономическа политика, в резултат на която инфлацията надхвърли 80% (по официални данни, а по неофициално се счита дори за по-висока), а лирата потъна до рекордни дъна и загуби над 90% от стойността си през последните десет години.

Преди да влезе в политиката, Шимшек е работил като икономист в посолството на САЩ в Анкара, а по-късно и в Merrill Lynch. Известен е с прагматичния си подход и се застъпва за икономически реформи, насочени към насърчаване на растежа, привличане на чуждестранни инвестиции и осигуряване на фискална дисциплина.

Назначението на Шимшек, заедно с потенциалния нов ръководител на Турската централна банка, даде предварителни признаци, че Ердоган може да е склонен да се откаже от част от контрола си върху монетарния орган, както и да се откаже от икономическата политика, основана на убеждението му, че лихвените проценти по-скоро предизвикват, отколкото ограничават инфлацията.

Заедно с него в кабинета има и още един поддръжник на ортодоксалната икономическа политика – Джевдет Йълмаз, който бе назначен за вицепрезидент. Преди това той е бил министър на развитието, заместник-председател по икономическите въпроси на AK Party и вицепремиер, отговарящ за икономиката. От ноември 2020 г. 56-годишният Йълмаз е председател на Комисията по планиране и бюджет към турския парламент.

Ключова е и рокадата във външното министерство. Дългогодишният дипломат номер едно на Турция Мевлют Чавушоглу ще бъде заменен от Хакан Фидан, отдавнашен ръководител на Националната разузнавателна организация (МИТ) на страната. Неговото назначение също е заявка за възможна промяна в стила на международните отношения на Турция.

Фидан оглавяваше МИТ в продължение на 13 години и неотдавна проведе срещи в Москва със своите руски, ирански и сирийски колеги във връзка с конфликта в Сирия. Той е считан за един от най-близките довереници на Ердоган. „Той е моят пазител на тайните, той е пазител на държавните тайни“, каза веднъж президентът за него.

Друга фигура, която прави впечатление, е новият министър на отбраната – Ясар Гюлер. 69-годишният Гюлер, който е служил във въоръжените сили в продължение на 49 години, е началник на Генералния щаб от 2018 г. насам. Той бе началник на армията по време на военните нахлувания на Турция в Сирия през 2019 г. и 2020 г., а също така контролираше последвалите военни операции там и в Ирак.

Досегашните си постове запазиха само министърът на здравеопазването Фахретин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

По време на вчерашната церемония по полагане на клетва Ердоган демонстрира обединяващ тон, като заяви, че ще приеме „всички 85 милиона души в Турция, независимо от техните политически възгледи, корени, вероизповедание или секта“. Президентът обяви новия си мандат като началото на „века на Турция“.

На встъпването в длъжност присъстваха държавни глави, сред които венецуелският президент Николас Мадуро, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, пакистанският министър-председател Шехбаз Шариф и арменският министър-председател Никол Пашинян. Българският държавен глава Румен Радев също бе сред гостите.

Присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за когото се съобщава, че е в Турция, за да окаже натиск върху Анкара да позволи на Швеция да се присъедини към организацията „възможно най-скоро“.

Ердоган, чието преизбиране бе подкрепено от нова крайнодясна коалиция в турския парламент, многократно е обвинявал Швеция, че укрива кюрдски бойци, враждебни на турската държава. В неотдавнашно интервю той заяви пред CNN, че „не можем да гледаме благосклонно на членството на Швеция в НАТО“.

Турският президент спечели преизбирането си с 52,18% срещу 47,82% за съперника си Кемал Кълъчдароглу миналата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024