10 години от трагедията, която прекъсна невероятния път на Михаел Шумахер Снимка: © Getty Images

Преди точно десет години великият пилот от Формула 1 Михаел Шумахер пострада при тежък инцидент на ски писта във Франция, вследствие на който изпадна в кома.

Идол на цяло поколение почитатели на високите скорости, Шумахер беше 7-кратен световен шампион, всепризната легенда в спорта.

Само година по-рано той се беше оттеглил от професионални състезания след двугодишното си завръщане.

Коледната почивка в края на 2013 трябваше да бъде посветена на семейството му и на хобито му - ските. Шумахер притежава хижа край френския курорт Мерибел, познава мястото и пистите отлично.

Само няколко дни по-късно той трябва да отпразнува своя 45 рожден ден. На 29 декември 2013 г. обаче се случва непоправима трагедия.

Днес - десет години по-късно - информацията за състоянието му е доста оскъдна. Семейството на Шумахер пази пълно мълчание в опит да ограничи множеството спекулации, появили се след инцидента.

Какво се случи през 2013 г.?

29 декември, неделя. Шумахер, съпругата му Корина и децата им Мик и Джина са в Мерибел. Малко преди 11 ч. местно време пилотът решава да се отбие към една от извънпистовите зони, за да помогне на друг скиор.

По пътя си обаче той се удря в скала, която е останала в непочистен участък, и губи контрол. Отскача във въздуха, след което пада и се удря в друга скала на 10 метра разстояние, като жестоко наранява дясната страна на главата си.

От удара каската му е спукана на две.

Когато лекарите стигат до него след няколко минути, първоначално намират Шумахер в съзнание. 44-годишният мъж обаче не отговаря адекватно на въпроси и показва "хаотично" поведение. Това ги кара да извикат хеликоптер за спешна помощ.

  • Шумахер е транспортиран със самолет до болницата в Мутие, а след това е преместен в специализирано травматологично отделение в Гренобъл, където бързо става ясна степента на пораженията.
  • Когато го приемат в болницата, той вече е в кома и се нуждае от незабавна операция, за да се спре отокът на мозъка и да се осигури непрекъснато подаване на кислород.
  • Шумахер страда от силен кръвоизлив и натъртвания в мозъка. Ръководителят на анестезиологичната клиника на болницата Жан-Франсоа Пейен казва, че ако пилотът не е носил каска, изобщо нямаше да оцелее при падането.

След инцидента не само Формула 1, но и целият свят изпада в шок. Съобщения на съпричастност и тревога идват от множество спортисти, политици и известни личности - от Ангела Меркел до вечните конкуренти на Шумахер.

Мика Хакинен му изпраща послание, в което го призовава да се бори с всички сили за живота си.

"Направи ми услуга: този път не се опитвай да изпревариш всички. Не е нужно да постигаш най-доброто време в това състезание", казва Хакинен.

Въпреки изключително тежката ситуация, в която се намира семейството на Шумахер, медийният интерес не спира да прекрачва границите на приличието. Фотографи и репортери системно преследват съпругата на пилота в опит да получат повече информация за състоянието му.

Един от най-скандалните случаи е опитът на журналист, преоблечен като свещеник, да получи достъп до болничната стая на Шумахер. Впоследствеие той е разкрит.

Друг човек, който работи като мениджър в швейцарска компания за въздушна спешна помощ, е арестуван заради съмнения за кражба на медицинското досие на Михаел Шумахер и опит за продажбата му на различни медии за 50 000 евро. Заподозреният беше намерен мъртъв в килията си ден след ареста.

Какво е състоянието му днес?

Процесът на събуждане на Шумахер от кома започна в края на януари 2014 г.

Два месеца по-късно беше потвърдено, че Шумахер се е върнал в съзнание и е преместен в дома си за рехабилитация.

Всички други слухове за възстановяването му обаче са отхвърляни от семейството.

През 2016 г. съпругата му даде на съд списанието Bunte заради репортаж, в който се твърдеше, че пилотът вече може да ходи и да вдига едната си ръка. По време на процеса става ясно, че Михаел не може да стои изправен, нито да върви, дори с чужда помощ.

Съдът глоби изданието заради публикуването на невярно съдържание и нарушаването на правото на личен живот на семейството.

През януари 2019, когато Шумахер навърши 50 г., близките му публикуваха кратко съобщение, в което казват, че искат хората да го помнят с победите, рекордите и радостта му от успеха.

"Можете да бъдете сигурни, че той получава най-добрата грижа и правим всичко възможно по силите си, за да му помогнем", се казваше в позицията. Семейството му подчертава, че самият Михаел Шумахер е държал на това да се пази в тайна информацията за чувствителни лични теми, включително за здравето.

Бившият шеф на "Ферари" Жан Тод и близък семеен приятел подкрепя желанието на съпругата му за тишина и спокойствие. "Ако някой ви казва, че знае нещо за състоянието на Шумахер, значи не знае нищо".

Той разказва пред L'Equipe, че Шумахер вече е не е онзи човек, който всички помнят от Формула 1, но е под постоянната грижа и защита на своите близки.

Интересът не спира

На 15 април тази година изданието "Die Aktuelle" скандализира с решението си да създаде сензация в крак с модата за употреба на изкуствения интелект за журналистически цели, намесвайки Шумахер.

Редакторите на "Die Aktuelle" не се спират пред физическите и моралните ограничения.

  • Едва във вътрешните страници на публикацията се уточнява, че "Интервюто беше направено в интернет, в сайт, който има общо с изкуствен интелект", се казва в публикацията.
  • В нея са включени "цитати", приписани на човек, който никога не е разговарял с журналистите.
  • "Животът ми се промени тотално", гласи вътрешното заглавие на статията, която подсказва, че става дума за изфабрикувано интервю: "Дали наистина говори нашият Шуми?".

Това доведе до уволнението на дългогодишния главен редактор на списанието Анне Хофман.


Фалшиво AI-интервю с Шумахер коства кариерата на германска журналистка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024