"Първото интервю на Михаел Шумахер - звучи измамно реалистично" - това заглавие на корицата на списание "Die Aktuelle" предизвика сериозен скандал в германското медийно пространство.

На 15 април изданието решава да създаде сензация в крак с модата за употреба на изкуствения интелект (с повод и без повод) за журналистически цели.

Великият пилот от Формула 1 Шумахер пострада при тежък инцидент на ски писта във Франция в края на 2013 г. Оттогава семейството му не е разрешавало на медиите да се доближават до него.

Редакторите на "Die Aktuelle" обаче не се спират пред физическите и моралните ограничения.

Едва във вътрешните страници на публикацията се уточнява, че "Интервюто беше направено в интернет, в сайт, който има общо с изкуствен интелект", се казва в публикацията.

В нея са включени "цитати", приписани на човек, който никога не е разговарял с журналистите.

"Животът ми се промени тотално", гласи вътрешното заглавие на статията, която подсказва, че става дума за изфабрикувано интервю: "Дали наистина говори нашият Шуми?".

Опитът за оригиналничене за сметка на трагедията на 54-годишния бивш състезател беше посрещнат от твърда съпротива в семейството му - близките му неведнъж са се принуждавали да завеждат съдебни дела срещу медии, които нарушават личните права на пациента.

В крайна сметка, недоволството от погазването на журналистическата етика в "Die Aktuelle" доведе до решение за отстраняване на дългогодишния главен редактор на списанието Аннe Хофман.

"Тази безвкусна и подвеждаща статия не биваше да се появява никога. По никакъв начин тя не отговаря на стандартите на журналистиката, които ние и нашите читатели очакваме от издател като Funke (медийния концерн, към който принадлежи списанието)", се казва в съобщение на компанията.

Хофман е отстранена незабавно от поста си - след около 14 години начело на "Die Aktuelle".

Funke са поднесли извиненията си на семейство Шумахер, които обявиха, че ще съдят издателството.

През 2017 г. германски съд нареди на друг таблоид "Bunte" да плати 50 000 евро обезщетение на съпругата на Шумахер заради фалшива статия, в която се твърдеше, че той вече се е изправил на крака.

Шумахер остава идол на поколения фенове на автомобилните спортове и беше седемкратен световен шампион преди инцидента от декември 2013 г., след който получи тежка мозъчна травма. В продължение на месеци той беше държан в изкуствена кома в болница в Швейцария, а в момента се лекува и рехабилитира в дома си.

Това е поредният скандал около свободното създаване на съдържание, генерирано от изкуствен интелект, без съгласието на хората, от чието "име" излиза публично то.

Преди дни това се случи с предполагаема песен на Drake и The Weeknd. която стана хит в TikTok и Spotify, a папа Франциск беше "облечен" в бяло пухено яке и кецове от потребител в платформата Midjourney, която беше направила изображенията почти неразличими с реалността.

Победител в световния фотоконкурс на Sony пусна "фалшива" снимка и отказа приза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024