Победител в световния фотоконкурс на Sony пусна "фалшива" снимка и отказа приза Снимка: © Facebook/Boris Eldagsen

Борис Елдагсен - това е името на германския фотограф, който спечели Световния конкурс за фотография на Sony през 2023 г. Но не получи наградата си - сам се отказа от нея. Причината - умишлено е предоставил за състезанието изображение, генерирано от изкуствен интелект (artificial intelligence - AI -б.р.), а не реална снимка. Елдагсен сам призна публично какво е направил и обясни, че целта му е била да се провокира дискусията за мястото на новите технологии във фотографията и изкуството.

"Фалшивата" снимка, спечелила популярния фотографски конкурс, се казва Pseudomnesia: The Electrician. Първата част от самото име на кадъра - "Фалшив спомен" е директният превод от английски език - подсказва скрития замисъл. Затова и авторът ѝ дава това заглавие, както сам признава.

Елдагсен казва, че е използвал снимката, генерирана чрез AI, за да тества конкуренцията и да провокира дискусия за бъдещето на фотографията. Организаторите на фотографския конкурс коментираха пред BBC News, че артистът ги е подвел за това доколко в изображението е използван изкуствен интелект.

Фотографът обаче има своите аргументи в обратната посока. В изявлението си той споделя, че е действал нарочно и благодари на журито, че „избраха моя образ и превърнаха това в исторически момент“. Но ги пита дали някой от тях „знае или подозира, че това е AI-генериран кадър".

„Изображенията с изкуствен интелект и фотографията не трябва да се конкурират помежду си в награда като тази“, продължи авторът - „Това са различни същности. AI не е фотография. Затова няма да приема наградата.“ Не че някой иска да му я дава вече.

Темата за навлизането на изкуствения интелект в най-различни сфери на живота, опасенията, че той може да заличи цели професии в близко бъдеще, че променя образованието и поставя под въпрос цели сегменти от изкуството, е на фокус от месеци - особено след пускането на ChatGPTи подобни продукти. Вече се продават книги, написани не от хора. Затова не е чудно, че AI "проби" и във фотографския конкурс - с цел именно да обърне внимание на мащаба на темата.

Говорител на Световната фотографска организация (CREO) каза, че по време на дискусии с Елдагсен, преди да бъде обявен за победител, той е потвърдил, че за произведението е използват изкуствен интелект върху снимка.

От организацията твърдят, че „креативната категория на отворения конкурс приветства различни експериментални подходи за създаване на изображения, от цианотипи и радиографии до авангардни дигитални практики“. Но допълват, че след предоставените от автора гаранции, че кадърът му отговаря на критериите за категорията, която по-късно печели, са подкрепили участието му.

„Освен това очаквахме с нетърпение да се включим в по-задълбочена дискусия по тази тема и приветствахме желанието на Борис за диалог, като подготвихме въпроси за специални въпроси и отговори с него за нашия уебсайт.“, казват от CREO.

Това не е първият случай, в който изображение, генерирано от изкуствен интелект, печели конкурс за изкуство. Казус имаше и в САЩ миналия септември, който разпали дебат, бушуваш оттогава. Фотографи и художници, които преди са се утешавали, виждайки недостатъците на генерираните кадри - сега установяват, че несъвършенствата стават все по-трудни за забелязване, пише BBC.

Миналия месец Тим Флач, президент на Асоциацията на фотографите, разказва за собствения си шок колко лесно е било да се генерира изкуствено изображение на тигър, което много прилича на реална снимка. Която обаче може да бъде заснета само, ако фотографът влезе в клетката на голямата котка.

Спорът дали AI e проблем за изкуството или отваря нови възможности, ще се разгаря. Както и казусът какво става с авторските права, щом машините се учат от изображения на истински артисти, но без реалните автори да получават нещо в замяна. Мнозина припомнят, че дори самата фотография, когато се ражда, е смятана за заплаха. Оказва се, че не е.

Пред британската обществена медия Борис Елдагсен казва в понеделник, че е дал на организаторите на световния конкурс да разберат, че иска публично да участва в "отворена дискусия" по темата. Фотографът и блогър Фероз Хан коментира, че не обвинява твореца, който е показал, че "има проблем във фотографската индустрия".

Според него Борис "не е искал да измами някого, а да подчертае проблем, който със сигурност се нуждае от много повече внимание." А именно, че вече дори опитни фотографи и експерти по изкуството могат да бъдат подведени дали нещо е автентично или не.

А до 1 май 2023 г. в Съмърсет Хаус, Лондон, се провежда изложба на победителите и избраните изображения от тазгодишните Световни награди за фотография на Sony във всички категории. Без Борис Елдагсен - той е бил отстранен, стана ясно от изявление на организаторите.

Най-добрата фотография от света: Sony Photography Awards 2023 Най-добрата фотография от света: Sony Photography Awards 2023


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024