100 години по-късно Париж ще позволи плуването в Сена Снимка: © Getty

Остава една година до Олимпийските игри във Франция, а Париж е във финалната фаза на историческо почистване, което скоро ще върне плувци и гмуркачи в река Сена.

Градското плуване е забранено в продължение на цял век заради мръсната вода, но догодина то ще бъде ключов акцент от програмата на Олимпиадата, благодарение на възстановителен проект на стойност 1,4 милиарда евро, приветстван като успешен.

Три олимпийски и параолимпийски събития - триатлон, маратон по плуване и паратриатлон - са планирани да се проведат в Сена в центъра на Париж. Но това не е всичко - до 2025 г. три зони за плуване на открито ще бъдат достъпни за всички граждани и посетители на града.

Когато хората видят спортисти да плуват в Сена, без това да води до здравословни последствия, и те ще се уверят, че могат да влязат в реката“, прогнозира Пиер Рабадан, заместник-кмет на Париж, отговарящ за организацията на Олимпиадата. „Това е нашият принос към бъдещето."

Подобно на много градове в Западна Европа, Париж отбеляза драстичен спад в качеството на водата в реката заради индустриални и канализационни отпадъчни води по течението.

Водният живот пострада до такава степен, че през 60-те години на миналия век в реката са регистрирани само три вида риба. През 1923 г. властите забраняват плуването, въпреки че ежегодното коледно състезание по прекосяване на Сена се задържа до Втората световна война.

Един от основните проблеми е ,,едносистемната" дренажна инфраструктура от 19-и век, която обединява използваната вода от кухни и бани с канализацията от тоалетните.

През повечето време водата тече през комплекс от тунели под улиците до центрове за пречистване в покрайнините. Когато има силен дъжд обаче, системата се насища и излишъкът се източва в Сена.

Подобренията през последните 20 години вече доведоха до рязко намаляване на фекалните бактерии, навлизащи в реката.

„Трудността беше в изкореняването на последните няколко процентни пункта, за да се гарантира, че може да бъде официално класифицирана като чиста“, каза Самуел Колин-Канивес, главен инженер по канализацията в кметството на Париж.

Решението е да се изгради огромен подземен резервоар, който да служи за съхраняване на оттичащите се води по време на проливните дъждове. Строителната площадка може да се види от гара "Аустерлиц" и пред болницата "Питие-Салпетриер", където принцеса Даяна почина след автомобилна катастрофа през 1997 г.

От повърхността изглежда като обикновен строителен обект, но отдолу има огромно цилиндрично пространство с дълбочина 34 м и ширина 50 м – достатъчно, за да побере вода от 20 олимпийски басейна, съобщава BBC.

Досега Сена беше предпазният клапан за канализационната система. Ако от време на време не допускахме отпадъчни води в реката, те щяха да се върнат обратно в домовете на хората“, коментира Колин-Канивес.

„Сега тунелът (който се копае) ще отведе преливника до резервоара, където може да се съхранява за ден или два – времето, за което системата да се уравновеси отново.

Главният инженер по канализацията не изключва наличието на моменти, в които някои отпадъчни води от резервоара ще се озовават в реката. Те обаче ще са рядкост и в такива ситуации градът веднага ще обяви, че Сена е ,,временно неподходяща за къпане“.

Така Мегабасейнът ще заработи до Олимпийските игри догодина. Събитието започва в края на юли и ще представи реката не само като спортна локация, но и като място за церемонията по откриването - с флотилия от 160 лодки, които ще превозят 10 000 спортисти по 6-километров участък до Айфеловата кула.

Едно събитие, което няма да се проведе в реката и изобщо няма да присъства от програмата, е риболовът. На първите олимпийски игри в Париж през 1900 г. състезанието по риболов е част от формата, както и множество странни спортове от днешна гледна точка като стрелба с оръдия и летене с балон с горещ въздух.

„Още през 1900 г. рибата, която се хващаше в състезанието, се измерваше. Никоя не беше по-голяма от размера на ръката ви“, припомня Бил Франсоа от Парижката риболовна федерация. „Днес имаме между 30 и 35 вида риба в центъра на града, има и сомове с дължина 2 метра. Това е трансформация.“

Според Франсоа не само рибите, регистрирани от риболовните асоциации, са се върнали в Сена. Той споменава и мекотели, водни насекоми, гъби и раци.

„Дъното на реката се покрива с правилния вид водорасли. Колкото по-бистра е водата, толкова повече растат, а след това филтрират водата, за да стане още по-бистра – това е един благоприятен кръг“, посочи Франсоа.

Бил Франсоа редовно влиза в Сена и е уверен, че тя вече е достатъчно чиста, за да се плува в нея. Той все пак издава едно предупреждение: плъхове.

„Ние, рибарите, знаем опасностите от лептоспирозата (болест, пренасяна от урината на плъх). Някои от нас се ваксинират ежегодно, защото в Париж няма недостиг на плъхове, включително по кейовете.“

Плъховете са известни като вечен проблем във френската столица.

Въпреки това Пол Кенуш, ръководител на отдела за качество на водата в кметството на Париж, казва, че проучвания на реката показват, че количеството бактерии на лептоспирозата е ниско.

„Нямаме нито един случай на лептоспироза в канала в Ла Вилет (където плуването вече е разрешено) и това е същата градска среда. Със сигурност все пак ще наблюдаваме и ще предприемем действия за премахване на плъхове.“, коментира Кенуш.

Вече в продължение на 20 летни сезона парижани се наслаждават на удобствата, известни като "Парижки плажове" (Paris-plages), в които участъци от речните кейове се трансформират с пясък, чадъри и плажни игри. Само веднъж през 2017 г. в северната част в Canal de l'Ourcq плуването е разрешено.

Тази седмица кметът Ан Идалго разкри трите места на Сена, които ще бъдат отворени за обществено къпане от лятото на 2025 г. Те са в центъра на Париж, близо до един от естествените острови на Сена - Ил Сен Луи, както и в източния и западния край на града.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024