106-годишна татуистка от Филипините е най-старата жена на корица на Vogue Снимка: © Vogue Philippines

Филипинското издание на Vogue разкри новата звезда за априлския си брой - Апо Уанг-Од. Тя е 106-годишна татуистка и е най-възрастният човек, появявал се на корица на Vogue в световен мащаб.

Преди появата на Уанг-Оф във филипинския Vogue, рекордът за най-възрастен модел на корица на Vogue се държеше от актрисата Джуди Денч, която беше начело на британския Vogue през 2020 г., на 85-годишна възраст.

Филипините са държава с богата традиция на татуиране.

Уанг-Од, известна и с името Мария Огай, усъвършенства изкуството на ръчното татуиране с бамбукови пръчки от тийнейджърските си години. Учи се под ръководството на баща си. Жената живее в планинското село Бускалан, на около 15 часа северно от Манила, в провинцията Калинга. Уанг-Од се смята за най-стария мамбабаток (традиционен татуист) във Филипините.

Някога татуировки, които тя създава, са били предназначени само от местните воини "Бутбут".

Сега международните туристи, търсещи характерните за стила на Уанг-Од геометрични дизайни, съставляват голяма част от клиентелата ѝ.

„Провъзгласена за последния мамбабаток от своето поколение, тя е отпечатала символите на племето Калинга – означаващи сила, смелост и красота – върху кожата на хиляди хора, които са направили поклонение в Бускалан“, се разказва в публикация на филипинския Vogue.

Във Филипините въпросното изкуство може да се предава само на кръвни роднини. Татуистката обучава внучките си Елянг Уигън и Грейс Паликас от няколко години.

„Всичките ми приятели, които татуираха, починаха“, споделя Уанг-Од пред CNN Travel през 2017 г.

„Аз съм единствената останала жива, която все още прави татуировки. Но не се страхувам, че традицията ще свърши, защото обучавам следващите тату майстори. Традицията ще продължи, докато хората идват да си правят татуировки“, добавя тя.

"Докато мога да виждам добре, ще продължа да правя татуировки. Ще спра, когато зрението ми се замъгли.", твърди филипинката.

Главният редактор на филипинския Vogue Беа Валдес каза, че екипът на изданието е решил единодушно Апо Уанг-Од да бъде на корицата. „Усещяхме, че тя представлява нашите идеали за това какво е красиво в културата ни."

„Вярваме, че концепцията за красота трябва да се развива и да включва разнообразни лица и форми. Това, за което се надяваме да говорим, е красотата на човечеството“, добавя Валдес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024