България отбелязва 116 години от обявяването на своята независимост.

На този ден през 1908 г. страната отхвърля политическата и финансовата си зависимост, която ѝ е наложена с Берлинския договор 30 години по-рано.

След тържествен молебен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" княз Фердинанд I оповестява с манифест независимостта на Княжество България. Той декларира, че тя вече е "държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”. България е провъзгласена за царство, а Фердинард приема титлата "цар на българите".

Царство България остава в историята и като единствената държава на Балканите, която постига своята независимост без война. Заслугата за този успех принадлежи на първото правителство на Александър Малинов и е резултат от дълъг процес на преговори и дипломация.

Манифестът на Фердинард става достояние в църквата "Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, за да се подчертае приемствеността с Втората българска държава.

След сложни преговори на 6 април 1909 г. независимостта на България е призната официално от Високата порта. Така държавата ни се появява отново на картата на Европа 30 години след Освобождението.

В новата ни история 22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

По традиция центърът на тържествата ще бъде във Велико Търново. Честванията започват с литургия и водосвет на знамената в църквата "Св. Четиридесет мъченици".

Кулминацията на празничната програма е от 19:30 ч. на площад "Цар Асен I", където ще се състоят изпълнения на строеви хватки от представителния блок на Националния военен университет. След това ще започне и тържествената заря, както и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, който ще завърши с фойерверки.

Още за празника:

Денят на независимостта: Непознатият български успех

Обявяването на независимостта на България - 22 септември Празникът, с който България трябва да се гордее


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ракети на "Хизбула" достигнаха жилищен район в Израел

Съобщава се за пострадали цивилни

18:14 - 22.09.2024
Важно днес

Земетресение от 4,6 по Рихтер е регистрирано на полуостров Халкидики

Епицентърът на труса е бил на 12 километра югоизточно от курортното селище Урануполи

14:54 - 22.09.2024